AKTUELNO

On je istakao da je Srbija zaslužila da bude deo Unije.

Predsednik parlamenta Grče Nikolaos Vucis izjavio je na posebnoj sednici parlamenta da Grčka daje punu podršku Srbiji za otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU.

Vucis je rekao da je za Grčku integracija Zapadnog Balkana strateški i regionalni cilj, te da je Grčka odigrala važnu ulogu u promovisanju ulaska Srbije u EU.

- Grčka je podržala i nastavlja da aktivno podržava evropsku perspektivu Srbije. Srbija je zaslužila da bude u EU - rekao je Vucis i izrazio uverenje da će integracija Srbije u evropsku porodicu naroda biti važan korak u učvršćivanju mira i stabilnosti.

Foto: Tanjug

Kako je naveo, Grčka je spremna da pruži svaku vrstu stručnog znanja koje Srbija zatraži u pretpristupnim pregovorima sa EU.

Vucis kaže da je Grčka odbila pritisak i strategiju vezanu za Bregzit, te da kada je reč o balkanskim zemljama treba da postoji politička saradnja u cilju sprečavanja međunarodnih strategija koje teže izdvajanju i degradaciji određenih oblasti i regija uz istovremeno trajno vodeću ulogu, posebno zemalja u centralnoj i severnoj Evropi.

Navodeći da je Grčka bila uz Srbiju i srpski narod u svim teškim trenucima, Vucis kaže da to što Grčka nije priznala Kosovo unapređuje naše bilateralne odnose.

Ističući i zančaj i ulogu i parlamentarne diplomatije kao načina jačanja saradnje dve zemlje, Vucis kaže da s obizom na vekovne bratske odnose, bilateralne posete su značajne za poboljšanje bilateralnih i ekonomskih odnosa Srbije i Grčke koji mogu postati stub stabilnosti u širem regionu zapadnog Balkana.

I. P.

#EU

#Grčka

#Nikos Vucis

#Skupština Srbije

'