AKTUELNO

Odmah iza delte reke Volge, delta Dunava je najveća na teritoriji cele Evrope i od 1991. godine je zvanično na listi Svetske baštine UNESCO.

Zauzima površinu od oko 4,400 kilometara kvadratnih sa sve slanim jezerima koja ulaze u njen sastav. Veći deo delte Dunava pripada teritoriji Rumunije, a manji deo se nalazi na teritoriji Ukrajine.

Prirodne karakteristike delte Dunava Pored već pomenutih slanih jezera, u njen sastav ulaze i brojne reke, ali i rečice. Tu se nalaze i močvare, mrtvaje i bare, kao i lagune, jezera i zalivi.

Foto: Pixabay.com

Najbogatija je biljkom šaš, dok se oko 20 hiljada stanovnika ovog područja uglavnom bavi uzgajanjem trske. Kako je prisutan relativno mali broj stanovnika na prilično velikoj površini, to u delti Dunava ne postoji nijedan veći grad.

Kako se pretpostavlja, razlog zbog koga je uspela da bude u tako velikoj meri očuvana leži u činjenici da se oko polovina njene ukupne površine nalazi ispod visine mora, ali i zato što nije u velikoj meri naseljena.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Tek oko 70 kilometara nakon ušća Dunava, reka se deli praktično na dva kraka – Tulču i Čiliu. Potom se Tulča deli na dva rukavca, a to su Sveti Đorđe i Sulina. Interesantno je da se dvostrukim ušćem rukavac Sveti Đorđe uliva u reku Dunav. A najpogodniji deo za plovidbu je onaj koji je vezan za rukavac Sulina.

Čak oko hiljadu različitih biljnih vrsta živi u ovom području, a četiri puta više je prisutno životinsjkih vrsta, pa se sa opravdanim razlogom smatra najvećim mokrim područjem na teritoriji cele Evrope. Na obalama rukavaca rastu bogate šume topole, hrasta i vrbe, a u samom rečnom toku živi oko 450 vrsta ribe.

Poseta delti Dunava

Ukoliko želite da se upoznate sa ovim prirodnim dobrom, a želite da vam taj izlet ostane u lepom sećanju, dobro se pripremite. Neće vam to reći u agenciji, preko koje odlučite da uplatite paket aranžman i, pored ostalih znamenitosti, posetite i deltu Dunava, jer to i nije njihova obaveza, ali ipak morate znati.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

S obzirom na to da postoji dosta bara i močvara, a da idete da vidite deltu jedne velike reke, očekivano je da ćete imati neprijatnih susreta sa komarcima na prvom mestu. Biće tu i drugih vrsta buba i bubica, pa bi na to trebalo svako da budete spremni.

Dakle, sredstva protiv ujeda komaraca, adekvatna odeća i obuća, a na prvom mestu dobra volja će biti sasvim dovoljni da se odlično provedete i vidite nešto, što se ne može često videti.

#Dunav

#putovanje

'