AKTUELNO

Smrt 13-godišnjaka u Zagrebu, koji je preminuo nakon što je u kratkom vremenu popio veliku količinu energetskog napitka, podstakla je hrvatsko Ministarstvo zdravlja da pokrene međuresornu radnu grupu koja bi trebala uspostaviti nova pravila za konzumaciju ovih pića za maloletnici.

Dr sc. Lea Polak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje rekla je da će prodaja energetskih pića maloletnicima biti regulisana na isti način kao i prodaja duvana i alkoholnih proizvoda. Drugim rečima, biće zabranjena za prodaju mlađima od 18 godina.

U reklamama su ova pića prikazana kao crtani filmovi "'Očekujemo da bi ovaj zakon mogao biti usvojen po ubrzanom postupku," dodala je dr Polak.

Reklamiranje takvih pića smatra najvećim problemom.

"Te reklame se prikazuju kao crtani filmovi i nešto što je prihvatljivo za decu. Deca ne shvataju da je opasno i da konzumiranjem ovih pića mogu da ugroze svoje zdravlje. Kofein, šećer i meteosantin su takođe veliki problem, jer proizvođači stavljaju i vitamine B kako bi mogli da postave zdravstvene zahteve na ove proizvode", objasnila je dr Pollak.

"Konzumacija može biti fatalna i dečje telo" Pored toga, kaže, važno je edukovati roditelje o štetnom dejstvu energetskih napitaka na dečija tela.

"Roditelji moraju biti svesni da konzumacija energetskih napitaka zbog količine kofeina, koja je dozvoljena najviše tri grama po kilogramu telesne težine deteta, može na neki način imati kobni efekat na detetovo telo kao kofein podiže telo deteta, a taurini vrlo brzo spuštaju svu energiju i dovode do kolapsa", zaključila je dr Lea Polak.

#Hrvatska