AKTUELNO

Republika Srpska nije obaveštena da je BiH potpisala izjavu Stejt departmenta o Avganistanu.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je samoinicijativno donela tu odluku, saznaje Sputnjik u Banjaluci.

Kako navode u Srpskoj za Sputnjik, u Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH nije stigla nikakva informacija s tim u vezi.

- Turkovićevu mnogi doživljavaju kao ministarku spoljnih poslova SDA, a ne BiH. Ona donosi samoinicijativne odluke bez odobrenja Predsedništva BiH, koje je inače nadležno za spoljnu politiku - dodaju iz Banjaluke.

Mediji su ranije objavili da se Bosna i Hercegovina pridružila Zajedničkoj izjavi američkog Stejt departmenta kojom se poziva na mir u Avganistanu.

Države potpisnice američke izjave su saglasne da, kako je navedeno u njoj, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Avganistanaca koji žele da napuste svoju državu, kao i stranaca.

Navedeno je da Avganistanci zaslužuju da žive bezbedno i dostojanstveno. Ovom izjavom se njene potpisnice deklarišu kao one koje su spremne pomoći Avganistanu.

Podsetimo, i Srbija je među oko 100 zemalja sveta koje su potpisale Zajedničko saopštenje Stejt departmenta o Avganistanu.