AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se kandiduje za člana Predsedništva BiH jer ne može da se kandiduje za predsednika RS, a i da "malo zabrine protivnike".

Sarajevski portal klix.ba navodi da bi Dodiku sutra u Srebrenici trebalo da bude uručeno najviše opštinsko priznanje, a on ističe da poštuje odluku nadležnih organa Opštine Srebrenica koji su odlučili da mu daju nagradu.

- Očigledno da to nekima smeta. Bilo je i ranije situacija u kojima su se tamo dešavale nekakve stvari pa niko nije pravio priču od toga", kazao je Dodik i dodao da Bošnjacima treba da bude jasno da Srebrenica pripada svima i da tamo postoji demokratski izabrana vlast.

Portal navodi da su "novinari predsednika RS upozorili da u izjavama koristi termin 'država' za administrativno-teritorijalnu jedinicu BiH, odnosno RS", na šta je Dodik odgovorio da "ispada da je RS dupla država u odnosu na ono šta je Federacija BiH i BiH", nakon čega je upitan "zašto se onda kandiduje za člana Predsedništva BiH".

- Zato što sam bio dva mandata kandidat za predsednika RS pa ne mogu više. Hoću malo da vas zabrinem, što baš to hoću - rekao je Dodik.

On smatra da je NATO u krizi kada već "komandant NATO u Evropi laže pred Senatom u SAD". Prema njegovim rečima, RS je jasno kazala da su vojno neutralni i da mogu da sarađuju sa NATO, ali da će biti teško sarađivati sa NATO "koji je bacao bombe o nama i laže o nama".

- Moraju da se naviknu da mi nismo poslušnici. Poštujemo i NATO i Rusiju i EU. Ja sam pre nekoliko dana govorio da BiH treba što pre da se domogne kandidatskog statusa za EU. Očigledno, on (komandant NATO u Evropi) to nije pročitao - naveo je Dodik.

Navodi se da je predsednik RS danas u Istočnom Sarajevu svečano otvorio Polikliniku u sastavu Bolnice u istočnom Sarajevu, rekavši da je Poliklinika napravljena "isključivo sredstvima države Republike Srpske" i da je u nju uloženo 55 miliona iz budžeta RS, odnosno da se nije išlo na štetu zdravstvenog sektora.

#Milorad Dodik

'