AKTUELNO

Frotmen grupe Nirvana, Kurt Kobejn imao je samo 27 godina kada je sebi oduzeo život, 1994. godine, upucavši se u glavu. Njegovo telo je pronašao električar tek dva dana kasnije.

Za njegovo ime vezivale su se brojne urbane legende, kao što je između ostalog, da mu je na albumu pisalo "zabranjeno za pse i Srbe", što je apsolutna izmišljotina, nažalost, nije uspeo da pobedi demone koji su ga progađanjli godinama.

Kobejn je dugo patio do kliničke depresije, pošto mu je dijagnostikovana još u srednjoj školi, a takođe postao zavisnik od droge i alkohola.

Kurt je znao da bude veoma oduševljen i smešan i šarmantan, a pola sata kasnije bi sedeo u ćošku i bio potpuno ćudljiv i nekomunikativan - ispričao je producent Nirvaninog albuma iz 1991. godine.

Iza sebe je ostavio ćerku Frensis koju je dobio sa Kortni Lav, a njegova mezimica otisnula se u opasne vode i po uzoru na oca, upala u kandže zavisnosti.

Frensis Bin predstavlja krunu ljubavi Kortni i Kurta, koji su se venčali 1992. godine. Međutim, njeno detinjstvo nije bilo tako sjajno. Zbog preranog gubitka oca i majke sklone turbulentnom životu imala je teško detinjstvo, a pre 13. godine starateljstvo nad njom dobile su njena baka Vendi O Konnr i sestra njenog oca Kimberli Kobejn.

Kortni Lav je po nalogu suda dobila i zabranu prilaska svojoj ćerki sve dok je bila maloletna, čemu je ponajviše "kumovalo" to što je tokom trudnoće koristila nedozvoljene supstance, a najviše heroin. Zapravo, Frensis je bila oduzeta od roditelja još kada je imala samo 2 nedelje.

Ubrzo nakon što je postala punoletna, nasledila je očeve milione jer je sav novac koji je Kurt zaradio i nakon smrti pripao upravo njoj.

Frensis danas dobija oko 100 hiljada dolara mesečno zahvaljujući autorskim pravima svog oca, a priznala je kako je živela iznad svojih mogućnosti uprkos ogromnom bogatstvu, kao i da je čak 11 miliona dolara bacila u vetar. U jednom intervjuu priznala je kako se nije sredila sve dok 2016. godine nije odlučila da prestane s drogama i alkoholom.

Trebalo je da ostanem bez gotovo svega kako bih shvatila neke stvari u životu. Dok se nisam otreznila, nisam shvatala da koliko god novca imaš, ništa nije zauvek - ispričala je.

Dodala je kako je uvek imala nerealnu sliku o svom nasledstvu.

Sve je teže jer taj novac nisam ja zaradila. Imam osećaj da je to novac nekog čoveka kojeg nikada nisam upoznala, što i jeste istina - iskrena je bila u intervjuu.

Frensis se danas povukla iz javnosti, vodi miran život i bavi se umetnošću. Prošle godine proslavila je 30. rođendan, i kako kaže, u jednom trenutku života nije bila sigurna da će ga doživeti.

- 30! Uspela sam! Iskreno, 20-godišnja Frensis nije bila sigurna da će se to dogoditi. U to vreme, unutrašnji osećaj dubokog prezira prema sebi izazvan nesigurnošću, destruktivnim mehanizmima suočavanja sa stvarnošću i sa mnogo traume koje moje telo i moj mozak nisu mogli da podnesu, uticali su na to kako vidim sebe i svet; kroz objektiv ogorčenosti što u životu imam toliko haosa i boli povezane sa tugom koja se činila neizbežnom - započela je svoju objavu prošle godine Frensis Bin Kobejn.

Događaj u avionu koji me je približio smrti je ironično događaj koji me je katapultirao prema ovom iskustvu preživljavanja na čemu sam strašno zahvalna. Drago mi je što sam dokazala da sam bila u krivu i da sam pronašla načine kako se transformiše bol u znanje - nastavila je ova umetnica i model, pa je i dodala:
Kako ulazim u ovo novu deceniju, nadam se da ću ostati mekana bez obzira na to koliko svet bio tvrd, da ću uživati ​​u sadašnjem trenutku as poštovanjem, ali i obasipati ljude koje imam sa ljubavlju i sa više uvažavanja nego što bi se rečima ikada moglo pokazati, tako da moj rast nikada ne prestane. Srećna sam što sam ovde i što ste vi ovde - zaključila je Fransis, a sudeći po tome koliko joj dobro sada ide, i koliko je srećna, sigurni smo da bi njen otac bio ponosan na nju.

Autor: N.Ž.