AKTUELNO

- Mislila sam da će me silovati. Mislila sam da će me ubiti - prisetila se Paris Hilton (42), naslednica hotelskog carstva, rijaliti zvezda, preduzetnica i odnedavno mama dečaka, opisujući kako su je, dok je bila tinejdžerka, dvojica muškaraca probudila, izvukla iz kreveta i s lisicama na rukama odvela iz njenog doma.

Hilton je napisala kolumnu za londonski The Times u kojoj se prisetila noći u kojoj su je odveli u jedan od niza rehabilitacijskih centara u koje je bila prisilno zatvarana kao devojka i gde se suočila s fizičkim, seksualnim i emocionalnim zlostavljanjem. Nema u toj kolumni ništa od bahate plavuše koja angažuje vidovnjake da traže njene izgubljene pse, bogatašice s garderobom i nakitom vrednim milione, hirovite pripadnice moćne dinastije. Priča je jeziva.

Njeni roditelji koji su pozvali te muškarce da je odvedu na terapiju u "rezidencijalnu ustanovu" zbog njenog "divljeg ponašanja" sve su posmatrali nepomično stojeći na vratima njene sobe, dok je ona plakala i molila ih za pomoć.

- Jedan od muškaraca mi je znojavim dlanom prekrio usta i gurao mi glavu unazad. Drugi je držao lisice u rukama. - napisala je u kolumni.

Hilton, koja se poslednjih godina intenzivno zalaže za ukidanje "terapeutskih internata za adolescente", u tekstu govori kako su je te večeri odveli u školu koju je vodio zloglasni CEDU. Ta kompanija, CEDU Educational Services, Inc., osnovana 1967. godine, imala je niz nekoliko terapeutskih internata, grupnih domova, programa terapije u prirodi i programa modifikacije ponašanja u američkim saveznim državama Kalifornija i Ajdaho. CEDU je nastao iz Sajnanona, grupe koja se naziva jednim od "najopasnijih i najnasilnijih kultova koje je Amerika ikada videla", a prestali su s radom 2005. godine. Stotine dece i mladih koji su boravili u tim ustanovama progovorili su o štetnim, nasilnim, šokantnim praksama koje su se tamo sprovodile.

Foto: Printscreen YouTube/Paris Hilton

Hilton, danas srećno udata žena, a odnedavno i majka malenog dečaka, nakon toga je prebačena u "školu u prirodi", pa zatim u drugu ustanovu, u Provo Canyon School u Juti, gde je bilo više dece iz poznatih porodica. S njom je, između ostalih, bila i Ket Von Di, preduzetnica, rijaliti zvezda i najpoznatija majstorica tetovaže u SAD.

Napisala je i kako je u školi prolazila invazivne "pretrese" i preglede "fizičkih otvora", trpela sate urlanja i zlostavljanja ne samo osoblja nego i drugih pacijenata. Posebno je zastrašujuć deo u kom opisuje kako su je terali da se mazi i grli na seansama "grupnog zagrljaja" koje su nazivali "gnječenjem", i to s ljudima koji su je zlostavljali. I to je bio deo terapije.

Ona je više puta pokušavala da pobegne, ali svaki put bi je uhvatili i vratili u ustanovu. Te pokušaje bekstva osoblje CEDU koristilo je protiv nje.

- Posebno im je dobro došao trenutak kada sam nogom udarila u vrata koja su lupila čoveka koji me prevozio u lice. To je mojim roditeljima trebalo jasno da pokaže da moja nasilnost uzima sve više maha. Zato su me poslali na još stroži program u divljini, u planinama. Zamislite to: po savetu stručnjaka za mentalno zdravlje vi pošaljete svoje problematično dete u taj predivni internat koji košta celo bogatstvo - napisala je Hilton - A kada dete pokuša da pobegne, verujete li tom detetu koje vas je baš onako pošteno naživciralo? Ili verujete psihijatru koji vam kaže da je vaše dete ludača i nepopravljiva lažljivica?

Nije bilo bolje ni u školi u Provu, gde su radnici "uživali pokazujući moć koju su imali nad svojim pacijentima".

Foto: Printscreen YouTube/Paris Hilton

- Odveli bi nas u ambulantu i naterali da legnemo na sto. Terali su nas da raširimo noge za njihove zdepaste prste. Ako biste se opirali, uvek je tu bio plato sa špricevima. Ne znam šta se nalazilo u njima, ali videla sam decu kako padaju na pod čim prime injekciju - prisetila se Hilton, koja je ovakve centre uporedila sa zatvorima za maloletnike.

Prema izveštaju američke Kancelarije za prava mladih i prevenciju delinkvencije iz 2019. godine, koji Paris Hilton citira u svojoj kolumni, u SAD postoji 678 ustanova koji se bave terapijama uz stalni boravak (resident therapy center ili RTC).

Hilton je žestoka protivnica tih praksi.

- Čini se da postoji konsenzus oko toga da mladi ljudi koji se šalju u RTC-ove pokazuju sve intenzivnije i ozbiljnije simptome u ponašanju i emocijama, probleme sa školom, probleme sa zloupotrebom nedozvoljenih supstanci - objašnjava Hilton u kolumni - Tako pokazuje i izveštaj Kancelarije iz 2019. godine. No, ne postoji gotovo nijedno istraživanje koje pokazuje ko su najbolji kandidati za takve vrste ustanova i terapija.


Ona zatim spominje kako u izveštaju Kancelarije piše da je njihovo istraživanje u 693 ustanove koje se bave decom i mladima u SAD, pokazalo da je u 82 odsto njih tokom protekle godine koristilo metodu samice ili sputavanja u terapijama. Hilton dalje piše kako stručnjaci u području mentalnog zdravlja i lečenja zavisnosti već dugo traže jasnije kriterijume pri slanju dece i mladih u različite ustanove želeći da spreči "zatvaranje mladih u neodgovarajuće okruženje".

Foto: Instagram.com/parishilton

- Ipak, pokazalo se da deca koja završe u popravnim domovima imaju veće šanse da dobiju kvalitetnu, korisnu pomoć nego ona koja završe poput nje u raznim internatima i programima koje plaćaju roditelji - dodala je.

Američki i britanski mediji uputili su upite porodici Paris Hilton, a komentare na njenu kolumnu zatražili su i od predstavnika Kancelarije za mlade i škole u Provu, gde je provela neko vreme. Odgovori se još uvek čekaju.

Autor: Pink.rs