AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da bi tarife na uvoz kineske robe mogle biti povećane za još 300 milijardi dolara, ako bude potrebe.

- U našim razgovorima sa Kinom, mnogo zanimljivih stvari se događa. Videćemo šta će se desiti. Mogao bih da povećam tarife za još najmanje 300 milijardi dolara i uradiću to u pravom trenutku - izjavio je Tramp novinarima, ne navodeći međutim koja roba bi se mogla naći na udaru tih tarifa, prenosi agencija Rojters.

- Ali, mislim da Kina želi da postigne dogovor i mislim da Meksiko očajnički želi da dođe do dogovora - rekao je Tramp na irskom aerodromu Šenon uoči odlaska u Francusku gde će prisustvovati komemoraciji povodom Dana D.

Pregovori između Pekinga i Trampove administracije pogoršali su se početkom maja kada je došlo do povećanja američkih tarifa na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara i zabrane američkim kompanijama da posluju s kineskim telekomunikacionim gigantom Huavejem.

Zvanični Peking je na to odgovorio tarifama na 60 milijardi dolara vredan uvoz američke robe i sa daleko oštrijim stavom prema zahtevima SAD. U julu prošle godine, Tramp je naveo da je spreman da uvede tarife za svaki kineski proizvod koji se uvozi u SAD, ako se pojavi potreba.

- Spreman sam da uvedem tarife na kinesku robu u vrednosti do 500 milijardi dolara - rekao je tada Tramp za CNBC.

#Donald Tramp

'