AKTUELNO

Kompanija Britiš Ervejz, koja najviše u svetu koristi avione Boing 747, saopštila je da će odmah povući kompletnu flotu džambo-džetova zbog pada turističke industrije koji je izazvala pandemija korona virusa.

Globalne mere ograničenja kretanja, koje su uvedene radi zaustavljanja širenja virusa Kovid-19, uticale su na drastičan pad avio-putovanja što je dovelo u pitanje budućnost mnogih avio-kompanija.

- Malo je verovatno da će naša veličanstvena 'kraljica neba' ikada više biti korišćena za komercijalne letove Britiš Ervejza - navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Rojters. 

Iz Britiš Ervejza, koji je u vlasništvu britanske IAG grupe, dodali su da će više letova obavljati modernim avionima koji troše manje goriva, kao što su novi A350 i 787s, te da očekuju da će im te letelice pomoći da postignu neto-nultu emisiju ugljenika do 2050. godine.

Boingov džambo 747, avion koji je demokratizovao globalni vazdušni saobraćaj 1970-ih a onda su ga potisle moderne dvomotorne letelice, obeležio je u februaru 2019. godine svoju 50. godišnjicu leta, dodaje Rojters.

#Velika Britanija