AKTUELNO

Talibani su pucali na učesnike protesta održanog u znak podrške zvaničnoj zastavi Avganistana u pokrajini Nangarhar, koju su talibani promenili.

Mediji prenose da u ovom okršaju sa demonstrantima ima mrtvih i ranjenih.

"Ovaj video prikazuje kako su talibanski teroristi otvorili vatru na demonstrante u Jalalabadu, centru provincije Nangarhar u Afganistanu, zbog protesta protiv promene afganistanske državne zastave. Čak ni Journos nije pošteđen," napisao je tviteraš.

Kao što se vidi iz video zapisa, ulicama je nastao pravi metež među demkonstrantima koji beže pred naletom oružja iz talibanskih ruku. Podsetimo, situacija u Avganistanu je već danima napeta, nakon što su talibani svrgli vlast i uspostavili "diktaturu".

Na jučerašnjoj pres konferenciji njihov portparol je rekao da će svi morati da poštuju zakon, da žene neće biti isključene, kao i to da da mediji neće smeti da rade na razjedinjavanju naroda.

"Naš plan je bio da se zaustavimo pred Kabulom onda kad zauzmemo sve ostale provincije, ali nažalost prethodna vlada bila je toliko nekompetentna da njihove snage nisu mogle osigurati sigurnost u Kabulu i zbog toga smo morali nešto napravili. Hteli su da ulaze u kuće, maltretiraju ljude i kradu. Zato smo ušli u Kabul, kako bi osigurali da Kabul bude siguran grad", rekao je portparol talibana na pres konferenciji.

Veliki broj ljudi je danima pokušavao da pobegne iz Avganistana, a bilo je i onih koji su padali sa krila aviona. Takođe, među ljudima koji su boravili u Avganistanu bilo je troje Srba, od koji jedna žena još uvek čeka evakucaciju, dok su dvojica muškaraca napustila zemlju i trneutno su na bezbednom.

Autor:

#Avganistan

#Talibani