AKTUELNO

O odlasku Amerikanaca u nedelju uveče iz Kabula mahom je sve rečeno. Evakuisani su par sati pre nego što je istekao rok 31. avgust koji je potpisao američki predsednik Džo Bajden.

Poznato je i ko je poslednji američki vojnik koji je napustio Avganistan. Bio je to general major Kirs Danahju komandant 82. vazdušno desantne dizvije poznatije i kao All American ili duplo AA na levom rukavu.

Pa, dobro neko bi upitao a šta je novo? Odgovor bi bio snimak poslednjeg ukrcavanja američkih vojnika u transportni C-17 pred samo poletanje i napuštanje ove centralnoazijske države.

Za sad su objavljena dva snimka, na jednom se vide američki vojnici, koji se po mrklom mraku samo uz uključeno zakačeno halogeno sveto od lampi ukrcavaju u transportni avion u savršenom redu.

Na drugom snimku objavljen je trenutka sletanja transportnog aviona, ukrcavanje američkih vojnika u C-17, kao i trenutka kada je rampa bila zatvorena i dok su se vojnici smeštali u transportnom delu letelice. Snimak zatim nastavlja u pilotskoj kabini gde se prikazuje uzletanje letelice po mrklom mraku i napuštanje Avganistana. Kratki snimak završava iskrcavanjem američkih vojnika u jednoj od baza. najverovatnije se radi o amerilkoj bazi u Kataru gde su vojnike sačekali autobusi da ih prevezu do smeštajnih objekata.

Podsetimo više od 5.000 američkih vojnika sletelo je na Međunarodni aerodrom Hamid Karzai kako bi kontrolisačo evakuaciju koja je bila započela, najpre američkih državljana, a zatim i ostalih kao i Avganistanaca koji su radili za Amerikance. Međutim evakuacija se pretvorila u opšti haos, a 12 dana kasnijeu sledio je teoristički napad pripadnika Islamske države Avganistana u kojoj je poginulo 13 američkih vojnika, a njih 15 ranjeno.

#Amerika

#Avganistan

#Kabul