AKTUELNO

Zapad je Ukrajinu praktično ugurao u rat protiv Rusije, a kada se očekivala konkretna pomoć - poslali su šlemove i rashodovano oružje. Stoga ne čudi razočarenje ukrajinskog predsednika i izjave da se od članstva u NATO "odavno ohladio".

Navodno odricanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog od NATO-a zapravo je samo vapaj za konkretnom pomoći, ocenjuje za Pink novinar Darko Zlojutro. Podseća da je dosadašnja pomoć podrazumevala šlemove i rashodovano, zastarelo naoružanje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zelenskom su obećavali kule i gradove, a danas, dve nedelje kasnije, vidimo da zapad svesno Ukrajinu gura u sukob. Tapšali su Ukrajinu po ramenu, a kada je došlo do eskalacije, samo su se povukli. Vidimo da su samo uveli ekonomske sankcije Rusiji, da se brendovi povlače, a sve to ne znači ništa ni Ukrajini, ni ukrajinskom naorodu – kaže Zlojutro.

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Alo!“ Vasilije Papović ocenjuje da trenutno niko sa zapada nema hrabrosti da se vojno suprotstavi Rusiji. Podseća da je Vladimir Putin upozorio da će se svako ko se umeša smatrati stranom u ratu. Upravo je ovo razlog zašto Ukrajina ovaj rat vodi praktično sama.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nema mešanja verovatno i iz racionalnog razloga jer je jasno da bi to vodilo ka svetskom ratu koji može da preraste i u nuklearni. To bi bio i kraj naše civilizacije i sveta. Zapad se stoga opredelio za ekonomske sankcije Rusiji koje u ovom trenutku neće zaustaviti Putina – kaže Papović za Pink, dodajući da će najveću cenu sankcija platiti Evropa, jer će upravo njoj ove mere uticati na ekonomiju i privredu.

#Darko Zlojutro

#vasilije papović