AKTUELNO

Prof. dr Jelena Vučković, stručnjak za medijsko pravo ističe da je posle Bregzita i američkih izbora došlo do veće vidljivosti i plasiranja dezinformacija.

Rat u Ukrajini pokrenuo je pitanje koja je uloga medija u sukobima i zbog čega veliki broj zemalja pribegava selekciji vesti.

O ovoj temi je danas za Kurir govorila prof. dr Jelena Vučković, stručnjak za medijsko pravo.

- Postoji puno i informacija i dezinformacija i to nije problem koji postoji samo sad kada je u pitanju rat u Ukrajini, između Rusije i Ukrajine, nego pojava koja je naročito dobila na vidljivosti posle Bregzita i posle američkih izbora 2016. kada se uočilo da društvene mreže imaju ogromnu ulogu u širenju vesti i da ne može proveriti osnovni postulat novinarstva, a to je plasiranje istinitih, potpunih i blagovremenih informacija - rekla je prof. dr Jelena Vučković, stručnjak za medijsko pravo.

U ratu se ne može govoriti o pravilima i normama u novinarstvu, to polje se sužava i cenzuriše, jer se vodi računa o tome koje će se vesti plasirati.

- Neki standardi su ustanovljeni na nivou Evropske unije, na nivou Evropskog suda za ljudska prava, a mi sad vidimo da pojedine institucije ukidaju ono što su uspostavile, da se čuje druga strana. Imate nemogućnost da se određene novinske kuće vide i čuju - prof. dr Jelena Vučković, stručnjak za medijsko pravo.

Autor:

#Rat

#izveštavanje

#novinarstvo