AKTUELNO

Cene nafte porasle su skoro na 92 dolara nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju, izražavajući zabrinutost da bi eskalacija rata u Ukrajini mogla ugroziti snabdevanje naftom i plinom. Na londonskom je tržištu cena barela nakon podneva bila viša za 1,35 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 91,97 dolara. Juče je zaključila trgovinu u gotovo istom minus, piše Hina, pozivajući se na Rojters.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,2 dolara višoj ceni, od 85,14 dolara. Juče je zaključio trgovinu u minusu 1,28 dolara. Berze je jutros uzdrmala izjava ruskog predsednika da je potpisao dekret o delimičnoj mobilizaciji koja počinje u sredu. Putin je rekao da brani ruske teritorije i da Zapad želi da uništi Rusiju, navodi Reuters.Skup sedam najrazvijenijih zemalja sveta razmatra istovremeno ograničavanje cena ruske nafte kako bi Rusiji smanjili prihode za finansiranje rata. Putin je već poručio da će, bude li limit uveden, obustaviti isporuke. Potporu cenama pružile su danas i naznake oporavka kineske potražnje koju su zakočile stroge mere suzbijanja kovida 19.

Kinezi razmatraju povećanje prerade

Najmanje tri kineske državne rafinerije i velika privatna rafinerija razmatraju mogućnost povećanja prerade u oktobru za 10 posto u odnosu na septembar kako bi odgovorile na snažniju potražnju i mogući nagli rast izvoza goriva u četvrtom tromesečju, rekli su upućeni izvori.

Podsticaj rastu cena bila je i objava SAD-a da ne očekuje napredak u oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. na ovonedeljnoj Opštoj skupštini UN-a, što smanjuje izglede za povratak iranskih barela na međunarodno tržište.

Vodeći proizvođači, okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, uključujući Rusiju trenutno pak proizvode rekordnih 3,58 miliona barela dnevno manje nego što su zacrtali, što odgovara 3,5 posto globalne potražnje.

Njihova smanjena proizvodnja naglašava temeljnu ograničenost ponude, ističe Rojters. Značajniji rast cena zakočila su očekivanja da će američka centralna banka večeras ponovo agresivno podići kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, što bi moglo podstaći recesiju i smanjiti potražnju za gorivom.

Očekuje se da će Fed podići kamatne stope za tri četvrtine postotnog boda, treći put zaredom. OPEC je danas odvojeno objavio da je barel nafte njegovih članica u utorak poskupeo 1,35 dolara, na 96,55 dolara.

- Delimična mobilizacija definitivno je uzrok rasta (cena) jer povećava opasnost produžetka rata u Ukrajini - rekao je Viktor Katona iz Kplera. Na početku ruske invazije na Ukrajinu cene nafte dosegnule su najviši nivo poslednjih godine, podseća Rojters.

Zapadne zemlje uvele su oštre sankcije Rusiji pa tako u EU početkom decembra na snagu stupa embargo na uvoz ruske nafte brodovima, što će smanjiti snabdevanje. Ruski Gazprom obustavio je isporuku plina u Evropu gasovodom Severni tok 1 zbog, kako tvrdi, kašnjenja opreme koju je poslao na servis Siemens Enerdžiju. Evropski čelnici tvrde pak da Rusija koristi plin kao oružje.