AKTUELNO

Naučnici smatraju da je mala promena brzine asteroida dovoljna da promeni njegovu putanju, odnosno da prođe pored Zemlje.

Letelica misije DART sudariće se večeras sa bezopasnim asteroidom i pružiti naučnicima uvid u potencijalnu odbranu od daleko opasnijih svemirskih tela.

NASA-in Double Asteroid Redirection Test (DART), njihova prva misija testiranja odbrambene tehnologije protiv asteroida i kometa pogodiće testni asteroid kasno večeras, a sve će posmatrati teleskopi s udaljenosti uključujući novi svemirski teleskop Džejms Veb.

Demonstracija će se dogoditi na udaljenosti od 11 miliona kilometara, a meta NASA-ine sonde je asteroid Dimorfos. Agencija je saopštila da asteroid trenutno nije na putu prema Zemlji niti će ga test poslati ka nama.

Naučnici smatraju da je mala promena brzine asteroida dovoljna da promeni njegovu putanju, odnosno da prođe pored Zemlje. Uslov je da se to uradi na vreme.

Misija DART će testirati tu teoriju tako što će udariti u Dimorphos širok 160 metara pri više od 20.000 km/h. Udar bi trebalo da promeni njegovu putanju oko mnogo većeg asteroida zvanog Didimos.

U videu na početku teksta gledajte prenos uživo sa NASA-ine svemirske letelice DART o pristupu asteroidu Dimorfos.

Autor: