AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron izneo je danas ponudu o otvaranju francuskog tržišta za kineske investicije u zamenu za veći pristup francuskih kompanija kineskom tržištu.

Makron je, drugog dana posete Kini, upozorio da bi postojeće trgovinske neravnoteže mogle dovesti do protekcionizma, zbog čega je neophodno smanjiti deficit Francuske od 30 miljardi evra u trgovini s Pekingom, prenosi Rojters.

- Imamo pristup tržištu, koji je neuravnotežen i nezadovoljavajući. Ukoliko se ne pozabavimo time, prva i prirodna reakcija će biti zatvaranje na obe strane - rekao je Makron članovima francuske i kineske poslovne zajednice u Pekingu.

Makron, koji se sinoć sastao sa kineskim predsednikom Si Djinpingom, ocenio je da bi dve zemlje mogle upasti u nepovoljnu situaciju ako Francuska i Evropa, zbog daljih ograničenja za strane kompanije u Kini, zakoče kineske investicije u Evropi.

- Hajde da se umesto toga obe zemlje otvore - poručio je Makron, i izrazio nadu da će predstavnici francuske poslovne zajednice u Pekingu potpisati ugovore, posebno u nuklearnom, vazduhoplovnom i poljoprivrednom sektoru.

Francuska nuklearna kompanija Areva blizu je potpisivanja komercijalnog ugovora o izgradnji postrojenja za preradu radioaktivnog otpada, izjavio je jedan neimenovani francuski zvaničnik.

- Nikada nismo bili tako blizu potpisivanja komercijalnog dogovora - izjavio je taj zvaničnik.

Francuska banka BNP Pariba bi, takođe, trebalo da osnuje zajedničko preduzeće sa kineskim partnerom u sektoru kredita za stanovništvo, dok je francuska inženjerska kompanija Fajvs (Fives) potpisala ugovor sa kineskim onlajn maloprodajnim gigantom JD.com o osnivanju logističkog centra u Francuskoj.

Pročitajte još: VIŠE OD 200 POVREĐENIH U VOZU

#Emanuel Makron

#Kina

#Kompanija

'