AKTUELNO

Evropski parlament i Veće EU-a postigli su u četvrtak politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati “pravo na popravak” proizvoda i podsticaće ih da produže trajanje svojih proizvoda.

U Evropskoj uniji se svake godine proizvede 35 miliona tona otpada iako istraživanje Eurobarometra pokazuje da čak 77 odsto potrošača podržava popravak uređaja, umesto da kupuju nove.

Prema postignutom dogovoru, potrošačima će popravak uređaja postati pristupačniji ne samo za vreme zakonskog trajanja garancije, već i po isteku.

Proizvođači će biti obvezni da popravljaju uobičajene kućne proizvode poput mašina za veš, usisivača, čak i pametnih telefona, a taj popis rašće s vremenom. Proizvođači će morati informirati potrošače o proizvodima koje su dužni popraviti, a potrošači će imati pravo na zamenski uređaj dok traje popravak ili se odlučiti na popravljeni uređaj kao alternativu.

Uspostaviće se besplatna internet platforma na kojoj će se potrošači moći povezati sa serviserima i trgovcima obnovljene robe i tako uspoređivati cene i tražiti bolje ponude, a još jedna novost za potrošače biće produženje garancije za jednu godinu nakon popravka uređaja.

- U budućnosti će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umesto kupovati nove, skupe. Ovo predstavlja značajan uspeh za Evropski parlament koji se žestoko zalagao za osnaživanje potrošača u borbi protiv klimatskih promena. Dogovorom se uvodi dodatnih 12 meseci zakonskog jemstva za proizvode i osigurava nezavisnim serviserima bolji pristup rezervnim delovima, rekao je Rene Repasi (S&D), saopštio je Evropski parlament.

Politički dogovor još formalno treba da potvrdi Evropski parlament i Veće EU-a pre nego postane zakon. Države članice imaće dve godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva.

Autor: