AKTUELNO

Iranski predsednik Ebrahim Raisi snimljen je nekoliko trenutaka pre pada helikoptera u blizini granice sa Azerbejdžanom u kojem je izgubio život.

Viđen je kako gleda kroz prozor aviona, koji je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan u blizini Jolfe, oko 900 kilometara severozapadno od Teherana kada se srušio.

Helikopter se srušio dok je prelazio planinski teren u velikoj magli na povratku iz posete granici sa Azerbejdžanom, rekao je iranski zvaničnik.

Iranski potpredsednik za izvršna pitanja Monsen Mansuri potvrdio je izveštaje o pogibiji predsednika.

Neimenovani iranski zvaničnik potvrdio je Rojtersu da je helikopter u kome je bio predsednik sa saradnicima potpuno izgoreo pri padu.

Iranski mediji objavili su snimak na kome se vide ostaci helikoptera koji je pao na planinskom šumovitom terenu.

Poginuli su i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malek Rahmati i ajatolah iz Tabriza Mohamad Ali Al-e-Hašem. Imena dva pilota i inženjera leta nisu objavljena.

Iran upravlja raznim helikopterima u zemlji, ali međunarodne sankcije otežavaju nabavku delova za njih.

Njegova vojna vazdušna flota takođe uglavnom datira još od pre Islamske revolucije 1979. godine.

Raisi je u nedelju rano ujutru bio u Azerbejdžanu da bi zajedno sa predsednikom Ilhamom Alijevim otvorio branu na reci Aras.

Brana je treća brana koju su dve nacije izgradile na reci Aras.

Azerbejdžana sa Izraelom, koji iranska šiitska teokratija smatra svojim glavnim neprijateljem u regionu.

U nedelju uveče, Alijev je izdao saopštenje u kojem je rekao da je „duboko uznemiren“ vestima. „Kao sused, prijatelj i bratska zemlja, Republika Azerbejdžan je spremna da ponudi svaku potrebnu pomoć.

Raisi (63) je bio tvrdolinijaš koji je ranije vodio pravosuđe u zemlji.

Na njega se gledalo kao na štićenika iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Hamneija, a neki analitičari sugerisali su da je on mogao da zameni 85-godišnjeg lidera nakon njegove smrti ili ostavke na tu funkciju.

Raisi je pobedio na predsedničkim izborima u Iranu 2021. godine, glasanju na kojem je zabeležen najmanji odziv u istoriji Islamske Republike.

SAD ga delimično sankcionišu zbog njegovog učešća u masovnom pogubljenju hiljada političkih zatvorenika 1988. na kraju krvavog iransko-iračkog rata.

Pod Raisijem, Iran sada obogaćuje uranijum na nivoima koji su skoro na nivou oružja i ometa međunarodne inspekcije.

Iran je naoružao Rusiju u ratu protiv Ukrajine i pokrenuo masivan napad dronovima i projektilima na Izrael usred sukoba u Gazi.

Takođe je nastavio da naoružava posredničke grupe na Bliskom istoku, poput Hamasa u Palestini, jemenskih pobunjenika Huta i libanskog Hezbolaha.

Više o helikopterskoj nesreći u kojoj je poginuo Raisi možete pratiti u našem blogu uživo.

Autor: