AKTUELNO

Imunolog dr Srđa Janković je istakao da možemo biti zadovoljni rezultatima u borbi protiv koronavirusom, ali je napomenuo da nije vreme za organizovanje slavlja, te da je zaraženih između pet i 10 puta više u odnosnu na broj otkrivenih slučajeva.

Janković kaže da možemo reći da smo zadovoljni tokom epidemije i stanjem u Srbiji, jer smo izbegli ono najgore što je moglo da se desi, a to je bio glavni cilj.

- Izgubili smo živote i ne možemo da kažemo da smo potpuno zadovoljni. Sve ćemo analizirati da vidimo šta je moglo da se uradi bolje, ali kada uzmemo u obzir sve potrencijalne scenarije može da se primeni i ta reč zadovoljni – rekao je Janković za Pink.

Prema njegovim rečima, zabrane kretanja i vanredno stanje su samo sredstvo da se ostavari ono suštinski, a to je zabrana kontakata u fazi kada je to bilo neophodno. 

- Sada smo u fazi kada je svrsishodno da se protivepidemije mere integrišu u svakodnevni život. Tu sada leži rizik da ne pomislimo da je gotovo, jer nije. Epidemija još traje i lična zaštita i izbegavanje kontakata moraju da se primenjuju ako ne želimo da preokrenemo ovaj tok u nepovoljan – navodi Janković.

Kako kaže, u javnosti se pojavljuje sa maskom i rukavicama, čak i kada može da ih skine, kako bi poslao poruku građanima da je maska neophodna

- Mnogi će kraj vanrednog stanja identifikovati sa krajem opasnosti, mada to nije slučaj. U ovoj fazi je važno da svi zajedno poštujemo preporuke i mere koje su na snazi, a odnose se na kontakte. Virus se prenosi kontaktima – kaže Janković.

Paradoks prevencije

- Prevencija se najmanje vidi kada je najuspešnija. Ako sprečimo neke opasnosti toliko delotvorno da i ne vidimo da su nam se približile mislićemo da niko ništa nije uradio i ništa se nije desilo – rekao je Janković.

On ukazuje da samo kao društvo sačuvali živote i da je svako imao izvestan doprinos i da to jeste pobeda.

- Da se ta pobeda ne bi pretvorila u poraz, moramo da je prepoznamo kao takvu – istakao je Janković.

Foto: TV Pink Printscreen

Nije vreme za okupljanja

Govoreći o organizaciji svadbenih veselja, Janković je naveo da sve dok ima virusa uopticaju ne bi trebalo da bude većeg okupljanja ljudi.

To se, kako je dodao, odnosi i vesele i na tužne povode.

- Moram ljude da zamolim za strpljenje, sada nije vreme ze slavlja – kaže Janković.

Zaraženih je pet do 10 puta više

Janković je osvrnuvši se na kolektivni imunitet, naveo da uzorak mora da odslikava našu opštu populaciju kako bi mogli da zaključimo kakvo je stanje u celoj zemlji i koliko je ljudi došlo u dodir sa koronom, a da nije razvilo simptome.

- Procene se kreću da bi moglo da bude od pet do 10 puta više od onih koje smo otkrili – naveo je on.

Janković ne isključuje mogućnost da je bilo pojedinačnih slučajeva obolelih od koronvirusa bilo i pre nego što je otkriven prvi slučaj, ali ističe da bi mi znali da je COVID počeo ranije da se širi populacijom. 

#Srđa Janković

#koronavirus

<
'