AKTUELNO

Sednica Kirznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj se razmatrala aktuelna epidemiološka situacija, počela je danas u podne u Palati Srbija.

Kako je ranije rečeno za "Telegraf", osim analize trenutne epidemiološke situacije, tema su bili i naši državljani koji će se za praznike vraćati u Srbiju.

Iako su mediji objavili juče da će se zatvarati granice, do toga neće doći. Razmotriće se najbolja moguća opcija da se spreči dodatni unos i širenje virusa u zemlju. Članovi su, prema najavama pričali o tome da li će se uvesti obavezan PCR test na ulazu u zemlju, ili će im se raditi antigenski test, ili je neophodno da budu pod nadzorom koji je još u septembru uveden za povratak naših iz pojedinih zemalja u okruženju.

Tema su bile i mere koje su prošle sedmice stupile na snagu, i da li već ima rezultata, ali i o tome da li treba dodatno pooštriti njihovu kontrolu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je sinoć prilikom obilaska nove kovid bolnice koja se gradi u Kruševcu da nam predstoji jedna od najtežih sedmica.

- Današnji brojevi su nam loši, predstoji nam jedna od najtežih sedmica, to je sigurno. Sutra zaseda i Krizni štab, nadležni će poslušati i prihvatiti sve odluke i preporuke Štaba, ali sam ih zamolio za razumevanje, jer država mora da plati i bolnice, i plate i penzije, koje želi da povećava - izjavio je sinoć predsednik Srbije.

Dodao je da će država pomoći turizmu i ugostiteljstvu, ako budemo morali da se se zatvorimo, a očigledno je, kako je rekao, da smo blizu toga.

Premijerka Ana Brnabić na pitanje da li će biti uvedene dodatne mere protiv širenja korona virusa pred novogodišnje praznike, rekla je u subotu da se svaki dan o tome razmišlja i da se podaci prate na svaka dva sata.

- Naši ljudi će da se vraćaju, pratićemo epidemiološku situaciju u svim zemljama i uvodićemo mere ako to bude potrebno. Pratimo svaki dan i razmišljamo o dodatnim novim merama - rekla je premijerka.

Sve se zatvara u 17h "na čekanju"

Nedavno je Vlada Srbije usvojila nove mere koje su stupile na snagu u utorak 24. novembra, međutim medicinski deo Kriznog štaba se zalagao i za još rigoroznije mere koje su sada "na čekanju".

- Medicinski deo Kriznog štaba predložio je 20. novembra drastičnije mere, a to je da se skrati radno vreme do 17.00 sati svih objekata koji obavljaju uslužne delatnosti, frizeri, kozmetičari... Osim prehrambenih prodavnica - rekao je nedavno dr Predrag Kon.

Taj predlog je, kako je dodao, "na čekanju", te nije nemoguće da će se danas ta tema ponovo naći na stolu, jer je to nešto za šta se zalaže medinski deo Kriznog štaba.

Moguće i potpuno zatvaranje

Ni do mere policijskog časa i potpunog zatvaranja, koje se građani najviše pribojavaju, prema nedavnoj izjavi ministra zdravlja Zlatibora Lončara "nije mnogo ostalo".

Lončar je rekao da su i druge države donosile jače mere, ali da one nisu dale rezultate.

- Jedina možda mera koja može da vam donese neki rezultat jeste da zatvorite sve - istakao je nedavno ministar za javni servis.

Na pitanje koliko je vremena ostalo do putpunog zatvaranja, Lončar je rekao "ne mnogo" jer je "očigledno da se nove mere slabo poštuju".

Međutim, to je poslednja opcija, jer, kako smo već pisali, pojedine privredne grane u Srbiji već se nalaze duboko u krizi, a novo "zaključavanje" dodatno bi udarilo i na ostale delatnosti.

Posledice bi na kraju lanca indirektno trpela cela privreda, a negativne efekte bi osećali i građani, i to po više "frontova". Ovo ne spore ni ekonomisti, ni sindikalci, a lošu sliku i prognoze u slučaju "lockdowna" argumentuje i statistika.

Ne treba zaboraviti da je, kako su to više puta isticali naši epidemiolozi, zamena za meru zaključjavanje jedna krajnje prosta mera - nošenje maske. Naravno, ne treba zaboraviti i distancu i pranje ruku.

Pre Štaba, sastanak sa direktorima Kovid bolnica


Pre nego što bude održana sednica Kriznog štaba, takođe, u Palati Srbija, u 9.45 sati, ministar zdravlja Zlatibor Lončar održaće sastanak sa direktorima kovid bolnica.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je za 24 sata korona potvrđena kod 6.179 osoba od 15.508 testiranih.

Istovremeno je preminulo 65 pacijenata, dok uz pomoć respiratora diše 252.

Hospitalizovano 7.256 pacijenata.

#Sednica kriznog štaba

#koronavirus

#mere