AKTUELNO

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas više planova detaljne regulacije i odluka o izradi takvih planova, a kako je rečeno, do kraja godine urbanističkim planovima biće "pokriveno" oko 70 odsto teritorije Beograda.

Odbornici su, između ostalog, usvojili plan za kompleks nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu čime će biti omogućeno da se ona kompletno završi.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je deo opozicionih odbornika, koji ne dolaze na sednice gradskog parlamenta, tvrdio kako u gradskom budžetu nema novca za izgradnju nove autobuske stanice.

-To je glupost - rekao je Vesić i dodao da se nova autobuska stanica gradi na osnovu javno - privatnog partnerstva između Grada Beograda i kompanije BAS, koja nije gradska već privatna kompanija.

Podsetio je da je na Gradu bilo da obezbedi infrastrukturu i dodao da se oko autobuske stanice rade pristupne saobraćajnice…Istakao je da je izgradnja autobuske stanice samo jedan od projekata koji sadašnja vlast realizuje, a koji decenijama nisu rađeni.

Naveo je da je odluka da se autobuska stanica izmesti iz starog dela grada doneta još 70-ih godina prošlog veka.Istakao je da je važan i plan detaljne regulacije na opštini Čukarica, koji je takođe danas usvojen, a kojim će biti regulisan status zelene površine na kojoj je investitor želeo da gradi na mestu koje su građani koristili kao park.

-To je svaki dan bila tema u medijima. Organizovao sam sastanak sa građanima i investitorom i pokazalo se da su građani u pravu - rekao je Vesić.Naveo je da to zemljište nije prodala aktuelna gradska, već prethodna vlast.

-Postigli smo dogovor sa građanima i investitorom da se to zemljište pretvori u park. Pronašli smo investitoru drugu lokaciju i na taj način zaštitili park - naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, do kraja godine će urbanističkim planovima biti 'pokriveno' oko 70 odsto teritorije Beograda.

-Zahvaljujući trenutnom i prošlom sazivu gradske skupštine, pokrivenost planovima je udvostručena, što je jedan od osnovnih zadataka Skupštine grada. To je izuzetno bitno za pravilan razvoj grada - rekao je Vesić.

Odbornici su, između ostalog, usvojili i plan detaljne regulacije dela blokova 18a i 69 na Novom Beogradu koji će, prema rečima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića doprineti saobraćajnom razrešenju te teritorije i omogućiti nove investicije.

-Reč je o velikoj gradskoj površini koja nije urbanizovana, od mosta Gazela do Ulice Jurija Gagarina - rekao je Stojčić.

Na sednici je, između ostalog, usvojen i plan detaljne regulacije za naselje Veliko selo.

#Goran Vesić