AKTUELNO

Lekari i duhovnici, svako sa svoje tačke gledišta, daju odgovore na ovo pitanje, objašnjavajući odnos vere i svete tajne.

Episkop bački Irinej u besedi “Sveto pričešće lek i besmrtnost” naveo je sledeću priču, koju prenosimo u celosti.

Dr Jelena Jamarelu, profesorica infektologije na atinskom univerzitetu, na pitanje kako gleda na mogućnost zaraze preko Svetog Pričešća za vreme sadašnje epidemije, odgovorila je sledećim rečima:

” Nepotrebno je stvorena ovakva tema. Ja lično verujem da stvar stoji potpuno drugačije. Sveto Pričešće je SVETA TAJNA. Кad ideš da se pričestiš – ne ideš iz navike, nego iz želje da se pričestiš Telom i Кrvlju Hristovom. To je najveća tajna. Ili u nju veruješ i normalno se pričešćuješ, ili u nju ne veruješ pa se i ne pričešćuješ. Oni koji žele da se pričeste ne treba da se plaše.

Nema polovičnih rešenja u stilu da treba koristiti posebne kašičice, i tako dalje. Ja sam apsolutno protiv toga! Ako verujemo, mi time ne izazivamo sudbinu. Ako je reč o takvoj Svetoj Tajni i čovek ide da se pričesti, onda je to nešto najvažnije u njegovom životu. Ako pak verujem da se time mogu zaraziti – onda ne veujem u najveću Svetu Tajnu. Oni koji žele da se pričeste ne treba da se plaše da se Pričešćem ikad može preneti neki mikrob.“

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na sledeće ptanje: da li bi se pričestila kada bi znala da je ispred nje vernik zaražen korona virusom, prof. dr infektologije odgovorila je ovako:

„Pričestila bih se, sa verom da Bog neće dati da se zarazim zbog učešća u tako velikoj Svetoj Tajni. Ističem šta bih učinila ja lično, sebe radi i u svoje ime.

Кoliko je ovaj stav dobar, pogotovo kada smo svedoci da je i samo sveštenstvo na udaru korone, te da smo zbog iste izgubili i dva najveća crkvena poglavara ostaje kao pitanje.

I na kraju, nikako ne zaboravite da je, osim primanja svete tajne važna i ona “ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe”.

Čuvajte se i čuvajte svoje bližnje.

#Pričešće

#korona