AKTUELNO

Ovaj desert nastao je u Beču, zahvaljujući ćerkici čuvenog poslastičara!

Čuveni bečki poslastičar Brisak obožavao je svoju ćerku Fani. Devojčica je od najranijih dana najviše volela da sedi u kuhinji i gleda kako otac i njegovi pomoćnici rade, a ponekad joj je dozvoljavao da mu "pomaže", da kobajagi muti buter ili neki krem. Nagrada je bila - lizanje ostataka slatkog krema.

Otac se nadao da će ga ćerka jednog dana zameniti u zanatu, ali to se nije dogodilo. Na očev užas, Fani je u sedamnaestoj godini pobegla od kuće sa nekim putujućim glumcem i sama postala glumica. Ipak, ostavila je traga u poslastičarstvu. U nastavku teksta pročitajte kako su nastale šnenokle.

Jednoga dana dok je petogodišnja Fani igrala u kuhinji, otac je sa pomoćnicima izašao da od trgovaca preuzme naručenu robu. Na šporetu se kuvalo mleko sa šećerom za neki krem, a na stolu je stajala posuda sa ulupanim belancima za puslice. Igrajući se, Fani je počela kašikicom da vadi sneg od belanca, i spuša ga u vrelo mleko. Kada se posle nekoliko minuta Brisak vratio u kuhinju, zatekao je mleko prekriveno čvrstim belim noklicama koje su plivale po površini.

Izgrdio je devojčicu, ali kada je razmislio, shvatio je kako oblačići od belanceta lepo izgledaju, kako su zadržala svoju čvrstinu, a pre svega su ukusni. Izvadio ih je i poređao u staklene činijice a zatim ih je prelio sa mlekom u koje je stavio nekoliko razmućenih žumanaca, da bi krem bio gušći. Tako su se "rodile" šnenokle!

Autor: Pink.rs

#Beč

#Šnenokle