AKTUELNO

Saccharomyces boulardii deluje antimikrobno, antitoksično, antiinflamatorno, imunostimulatorno i protektivno na digestivni trakt i opšte zdravlje.

Probiotici su već dugi niz godina predmet kliničkih ispitivanja, tako da se svakodnevno sprovodi veliki broj studija kako bi se utvrdio njihov uticaj na naš organizam, primarno probavni.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji uneseni u organizam u poznatom broju ostvaruju koristan efekat na zdravlje domaćina, a razlikuje se nekoliko sojeva, odnosno vrsta probiotika.

Probiotici se mogu unositi i različitim namirnicama, konzumiraju se kao hrana, a štite od razvijanja loših bakterija u crevima. Drugim rečima, oni imaju pozitivan efekat na zdravlje domaćina jer poboljšavaju rad creva u kojima je smešten i najveći deo našeg imunološkog sistema.

Saccharomyces boulardii 

Većina probiotskih sojeva su dobre bakterije, ali postoji i jedan probiotski kvasac, odnosno gljivica, pod nazivom Saccharomyces boulardii. Ono što je za ovaj oblik probiotika vrlo važno jeste da je otporan na sve vrste antibiotika, dok drugi probiotici nisu uvek sigurni za primenu uz antibiotik, a razlog tome je to što postoji mogućnost da se bakterijski sojevi, ako se primenjuju uz antibiotike, unište ili postoji mogućnost razmene rezistentnih gena s drugim patogenim bakterijama i nastanka rezistencije na antibiotik.

Saccharomyces boulardii je 1923. otkrio Henri Boulard, francuski mikrobiolog, koji je iz kore voća liči izolovao kvasac Saccharomyces, koji će kasnije po njemu dobiti naziv “Boulardii”. Ovaj probiotik je 10 puta veći od bakterija koje vezuje za sebe i tako ubrzava njihovu eliminaciju iz creva.

Foto: Promo/Abela Pharm

Kada uzimate probiotik, najvažnije je da to bude prema smernicama i kliničkim studijama, a na kraju je uvek bitan broj dobrih bakterija koje se uzimaju.

Gljivica Saccharomyces boulardii deluje antimikrobno, antitoksično, antiinflamatorno, imunostimulatorno i protektivno. Može se koristiti kod akutne i hronične dijareje, u prevenciji antibiotske dijareje i kod putničke dijareje (smanjuje mogućnost pojave do 71%), a značajno utiče na jačanje imuniteta i ravnotežu crevne flore.

Probiotik Saccharomyces boulardii ima brojne korisne osobine:  

jedini probiotik koji prepoznaje i za sebe vezuje patogene uzročnike dijareje – a zajedno ih eliminiše iz creva

• jedini luči enzime koji inaktiviraju enterotoksine – smanjuje se oštećenje sluznice i epitela creva

• štiti dobre bakterije i ubrzava oporavak sluzokože creva

• ne sadrži gluten, hipoalergogen je, postoji u obliku kesica i kapsula, a kapsula se može otvoriti, sadržaj umešati u napitak po izboru i tako popiti

• U dozi od 1-2 kesice-kapsule dnevno dovodi do potpunog nestanka simptoma dijareje za jedan do dva dana

• Može se primenjivati neograničeno dugo, ali se kod primene antibiotika savetuje od prvog dana terapije i još 7-10 dana po završetku terapije antibiotikom, a kod putovanja 5 dana pre polaska na put i sve vreme putovanja

Foto: Promo/Abela Pharm

Sa vašim apotekarom možete se savetovati i zašto je važno, naročito u ovo doba godine, da svaki blister u pakovanju probiotskog preparata obavezno bude zaštićen dodatnom folijom, s obzirom da se radi o živim mikroorganizmima koji su osetljivi na ambijentalne uslove. Jedino tako u svakoj kapsuli probiotskog preparata može postojati garantovana efektivna doza i na kraju roka upotrebe.

Autor: Pink.rs

#Bulardi probiotik