AKTUELNO

Kompanije Gugl, Majkrosoft i Zum stavljeni su na test, zbog svojih programa koji su u poslednjih nekoliko dana postali preopterećeni, od kako su kompanije i škole počele da rade od kuće zbog koronavirusa, piše portal Startit.

Karantini, veliki broj otkazanih događaja i rad od kuće učinili su da potražnja za softverima koji omogućavaju video pozive i ćaskanje bude još veća.

Majkrosoft tim je izjavio da je od kraja januara korišćenje opcije video poziva, online sastanaka i poziva u Kini poraslo za 500 puta, dok je u Americi zabeležen porast od 50 puta.

Foto: Unsplash.com

Upotreba aplikacije Zum (Zoom) je povećana za više od 30 procenata, prema podacima kompanije Productiv, koja pomaže ostalim firmama da prate kako zaposleni koriste softver, navodi portal.

U Italiji su aplikacije kao što su Hangouts i Clašroom bile najčešće preuzimane aplikacije u poslednjih nekoliko nedelja.

Jedna nedelja u februaru je u Italiji zabeležena kao nedelja u kojoj je skinut najveći broj poslovnih aplikacija ikada. Slično je bilo i u Kini gde je broj skidanja aplikacija za sastanke i obrazovanje značajno porastao.

Iako je potražnja porasla, većina softvera je i dalje besplatna za upotrebu, štaviše Zum je ukinuo vremensko ograničenje za video pozive u Kini, kao i za škole u Japanu, Italiji i Americi.

Jedan od čelnika Zum-a navodi da su se postepeno pripremali za porast korisnika i da rade sve što je moguće da osiguraju njihove data centre i obezbede potpunu podršku korisnicima.

Foto: Unsplash.com

Zbog epidemije, od 12. marta u grupnim razgovorima na Viber-u može da učestvuje deset korisnika, dok je do sada moglo da ih bude pet.

Čelnici kompanije su želeli da tako pomognu velikim porodicama i kompanijama da lakše održavaju kontakt na daljinu.

Kompanije kao što su Fejsbuk i Tviter su već poslali svoje zaposlene da rade od kuće, a Hardvard je prvi put u istoriji izdao molbu studentima da napuste kampus u roku od pet dana i upute se svojim kućama.

#Softver

#rad od kuće

'