AKTUELNO

Zakon će u narednih nekoliko sedmica naći u skupštinskoj proceduri, najavio je zamenik gradonačelnika.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da se izrada Zakona o metrou i gradskoj železnici nalazi u završnoj fazi.

– Zakon će u narednih nekoliko sedmica naći u skupštinskoj proceduri. Zakon s Gradom Beogradom priprema Ministarstvo građevine i infrastructure, kao i Ministarstvo finansija. Usvajanjem tog zakona biće precizirana sva tehnička i regulatorna pitanja, s namerom da izgradnja metroa u Beogradu počne 1. novembra, kako je i najavljeno – ukazao je Vesić.

On je dodao da se u međuvremenu radi ekspoprijacija zemljišta na Makiškom polju.

– Taj posao zajedno obavljaju Grad Beograd i Republika, kako bi sve bilo spremno da 1. novembra počne izgeradnja Beogradskog metroa, a koji je obećan još 1971. godine. Pregovara se i o unapređenju mreže BG voza, koji će 2027. godine povezati Pančevo, Surčin, Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Sopot, Barajevo i sve druge beogradske opštine, izuzev Grocke sa centrom grada – naveo je Vesić i dodao da će širenjem tramvajskih linija, šinski sistem postati dominant sistem prevoza u prestonici.

Kada je reč o uvođenju rečnog prevoza, Vesić je precizirao da je on kroz izmenu Odluke o javnom prevozu uveden u sistem javnog prevoza.

– U međuvremenu su urađene dve studije koje su pokazale opravdanost rečnog prevoza u Beogradu. Definisane su stanice kod Kapetanije u Zemunu, u Krnjači kod Panćevačkog mosta, takođe na Dorćolu, Beogradu na vodi i Beogradskom sajmu - naveo je Vesić.

Istakao je da je na prošloj sednici Skupštine grada donesena odluka o neophodnosti partnerstva u realizaciji tog posla.

– Kako bi se krenulo sa rečnim prevozom potrebno je bar dve godine. Ali to ćemo sigurno ostvariti, jer Beograd ima dve reke i skoro 200 kilometara obale. Nema razloga da ne koristimo rečni saobraćaj kao način prevoza – zaključio je Vesić.

#Goran Vesić