AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić saopštio je danas da će Grad Beograd u okviru projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" učestvovati u adaptaciji i opremanju novih prostorija vrtića predškolskih ustanova u Beogradu.

Ističe da će se opremanje prostorija vršiti u partnerstvu sa nosiocem projekta Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i sa Fondacijom "Novak Đoković", uz finansijsku podršku Svetske banke.

Kako je gradonačelnik objasnio, projektom će u Beogradu biti obuhvaćeno uređenje, adaptacija i opremanje 55 prostorija, i to u predškolskim ustanovama "Perka Vićentijević" u Obrenovcu, "Dr Sima Milošević" u Zemunu, "Dečiji dani" u Starom Gradu, "Vračar", "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu, "Čukarica", "11. april" na Novom Beogradu i "Lane" u Grockoj.

Na nivou cele države će biti adaptirano 100 prostorija, opremljenih najsavremenijim didaktičko - inkluzivnim materijalom.

Sve to će doprineti unapređenju inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja u našoj zemlji.

Radojičić kaže da je ukupan projekat vredan 47 miliona evra, vrednost prve faze je 32 miliona evra, a preliminarna vrednost projekta kojim su obuhvaćene beogradske predškolske ustanove je između sedam i osam miliona evra.

"Ciljevi ovog projekta su da do kraja 2022. godine bude adaptirano i opremljeno najmanje 100 prostorija u javnim objektima u vlasništvu lokalnih samouprava i postojećim predškolskim ustanovama u celoj Srbiji, kao i da one budu prilagođene za potrebe inkluzivnog vaspitno-obrazovnog rada sa decom predškolskog uzrasta", rekao je Radojičić.

On je dodao da je zajednički rad na tom projektu još jedan dobar primer saradnje Grada, Republike i Fondacije "Novak Djoković", a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života najmlađih sugrađana.

Radojičić kaže da će na ovaj način predškolici Beograda dobiti još bolje uslove za igru i učenje, da se što bolje pripreme za buduće školovanje u ovom osetljivom periodu odrastanja.

"Pre svega ćemo povećati kapacitet obuhvata predškolskih ustanova Beograda i značajno smanjiti liste čekanja u beogradskim vrtićima. Udružili smo se kako bismo obezbedili uslove da još veći broj dece, posebno iz socijalno i ekonomski ugroženih sredina, bude obuhvaćen sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja", zaključio je gradonačelnik.

#Zoran Radojičić