AKTUELNO

Na društvenim mrežama poslednjih dana počele su da kruže fotografije škorpija koje su žitelji Dorćola i Vračara imali priliku da vide u svom bliskom okruženju.

Iako im susret sa ovim zglavkarima nije ni malo prijatan, one su bezopasne po ljude a vlažno vreme pogoduje njihovom razmnožavanju.

Pojava škorpija u glavnom gradu nije neuobičajena u kasno proleće i tokom letnjih meseci kada je povećana vlažnost vazduha.

Foto: Pixabay.com

- Može se reći da je reč o poznatoj pojavi koja ne treba da plaši sugrađane - objašnjavaju stručnjaci. - Neretko se u prestoničkim soliterima takođe mogu primetiti pseudoškorpije, bliski srodnici škorpija, ali se niko ne uzrujava zbog njih jer su dosta sitnije od škorpija i nemaju otrovnu bodlju na kraju tela.

Prema rečima stručnjaka, škorpije koje se pojavljuju na ovim prostorima nisu opasne po čoveka. One se zavlače ispod stena, jer im preti isušivanje. Obično izlaze tokom noći da se hrane, međutim, ovaj period godine, kada je toplo, pogoduje im da se osunčaju i uskladište energiju. Njihovo mesto za "skrivanje" uglavnom su pukotine, gde prezime, čekajući toplije dane.

Podsetimo, i u septembru prošle godine primećena je "najezda" škorpija na Paliluli u Vladetinoj ulici. Tada su ovi zglavkari okupirali ćoškove unutar višespratnice, a utvrđeno je da su se nastanili u vlažnom podrumu. Stanari su uspeli da ih iskorene uz pomoć stručnih službi za dezinfekciju i deratizaciju.