AKTUELNO

Veliki narodni umetnik Milutin Mića Stojanović, preminuo je u ponedeljak u 86. godini nakon duge i teške bolesti.

Kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač iz sela Bogdanje kod Trstenika, proslavio je posleratnu novokomponovanu šumadijsku pesmu i sarađivao sa najvećim pevačima nekadašnje Jugoslavije. Ljubav prema harmonici, Moravi i rodnom kraju ovekovečio je u svojim pesmama: "Zarasle su staze moje", "Harmoniko moja", "Vodeničar na Moravi", "U ranama srce moje", "Devojačka tuga", "Na starom bunaru", "Šumadija moj je kraj", "Rastasmo se davno", "Plaču zvuci moje harmonike", "Dok Morava hladna teče", "Oj mladosti zelena livado"...

Sa harmonikom je od svoje desete godine upoznavao i stvarao narodnu muziku blisku tradiciji. Sa njom je proslavio trstenički kraj i Moravu širom sveta, na preko tri hiljade održanih koncerata. Iza Miće Stojanovića ostali su trajni zapisi u radio stanicama širom nekadašnje Jugoslavije, na stotinak snimljenih ploča i kaseta, koje su prodate u preko pet miliona primeraka, kao i muzika koju je radio za filmove i televizijske serije.

Foto: Printscreen YouTube/Velja Popovic

Bio je jedan od osnivača i danas aktuelnog takmičenja harmonikaša u Soko Banji 1962. godine. Za svoj kompozitorski rad dobio je mnogo priznanja i nagrada: "Zlatna ptica", "Zlatna plaketa", deset "Zlatnih ploča", a bio je aktivni član Saveza estradno muzičkih umetnika Srbije u kome je stekao status istaknutog umetnika.

Foto: Printscreen YouTube/Velja Popovic

Sahrana Milutina Miće Stojanovića biće sutra, 15. jula, u 15 časova na Novom trsteničkom groblju.

Autor: N.V.

#Harmonikaš

#Milutin Mića Stojanović

#preminuo