AKTUELNO

Simptomi nisu najpouzdaniji da razlikujemo novi koronavirus od starih koronavirusa koji su bili sa nama dugo i izazivali blaže boesti, rekao je imunolog iz Univerzitetske dečije klinike Tiršova dr Srđa Janković.

Kako kaže, imamo novi koronavirus sa kojim se borimo, on naravno izaziva suvi kašalj, temperaturu, vrlo retko curenje iz nosa, ali ima mnogo atipičnih poruka.

- Tako da molim da ono što se širi na društvenim mrežama da se ne uzima za ozbiljno ili čak da se ignoriše - apelovao je on.

Kako ističe, ni samo testiranje nije merodavno, jer čovek kada se tek zarazi, on virus nema u organizmu u onoj količini da bi pokazao da je pozitivan, jer mora da se umnoži i dodaje da bi test bio pozitivan moraju da se pojave simptomi ili neposredno pre njihovog izbijanja, kao i do kraja bolesti.

-Treba svi da se izolujemo, zdravi, bolesni, svi, ko god ima respiratorno oboljenje bilo kakvo, treba da se samoizoluje, kako bismo zaštitili druge - kaže on.

Foto: TV Pink Printscreen

Za mere koje se sprovode, Janković kaže da delimično pomaže, ali i da te mere ne mogu da spreče širenje virusa, ali je važno da se sprovode.

- Ako rigorozno sprovodimo raspoložive mere mi ćemo smanjiti prenošenje. Ne treba potcenjivati te mere, jer svako smanjenje širenja pomaže u krajnjem zbiru - kaže Janković.

Kako navodi, ako sprečimo masovno obolevanje imaćemo manje žrtava.

On naglašava i da nema načina da ojačamo imunitet da bismo bili "neprobojni" na koronu.

#Srđa Jovanović

#imunolog

#koronavirus

'