AKTUELNO

U Republici Srbiji je do 15 časova 23. marta 2020. godine registrovano ukupno 249 potvrđenih slučajeva COVID 19.

19:50 NOVA TRAGEDIJA U ITALIJI: U jednom danu umrlo 602 ljudi, ukupno 6.078!

Broj preminulih od korona virusa u Italiji porastao je danas za 602 i iznosi 6.078, saopštila je Služba za civilnu zaštitu, ističući da je došlo do smanjenja broja smrtnih slučajeva za 11 odsto, što nagoveštava trend pada.

Rojters podseća da je u Italiji u nedelju zabeležen 651 smrtni slučaj, a da ih je u subotu bilo 793. 

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Italiji danas je porastao na 63.927, sa 59.138, što je porast od osam odsto i najmanji je od izbijanja zaraze u toj zemlji 21. februara. 

19:03 AVION SA SRPSKIM DRŽAVLJANIMA koji su bili zarobljeni u inostranstvu SLETEO NA AERODROM NIKOLA TESLA!

Dva aviona " Er Srbije" danas su vratila naše državljane iz Moskve i Dohe koji su zbog situacije sa virusom korona ostali na aerodromima.

Avion Er Srbije koji je "pokupio" naše državljane u Moskvi, vratio se u Beograd i sleteo na aerodrom "Nikola Tesla". Prvi putnici su počeli da izlaze sa aerodroma i ukrcavaju se u autobuse.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je u Beograd sleteo avion iz Moskve sa državljanima Srbije i najavio da će večeras avionom iz Dohe stići još 140 putnika, te da se očekuje i avion iz Pariza.

18: 36 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je koronavirus odneo i treću žrtvu.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova, 23. marta 2020. godine testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 27 pozitivno i 34 negativno na novi korona virus.

Od 27 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 19 je hospitalizovano, stabilnog opšteg stanja, dok njih 8 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

Do 15 časova 23. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 822 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Foto: Tanjug AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

15:08 Konferencija za medije u Vladi Srbije

U Vladi Srbije je, nakon iznošenja najnovijih informacija, održana konferencija za medije na kojem je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iznela detalje u vezi sa svojim gostovanjem u jednoj TV emisiji, a u kojoj je napravila lapsus.

- Pogodilo me je što su se neki mediji uhvatili za moj lapsus. Ja sam lekar i time se bavim celog života, Izvinjavam se ako je nekoga moj lapsus pogodio, ali nas pustite da radimo svoj posao. Pola prepodneva sam potrošila pričajući za medije, a treba nam mukotrpan posao - rekla je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, svakog dana će u 15 sati deliti informacije koje znaju.

Epidemiolog Predrag Kon je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je juče sa kineskim stručnjacima imao ozbiljan razgovor u kojem su oni predstavili provinciju Huvej koju su uspeli da razreše za 29 dana.

- Svaka situacija je situacija za sebe, ali oni su to poredili jer je sličan broj stanovnika u Srbiji i toj provinciji - rekao je Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

Kon je rekao da su kineski stručnjaci pitali da li smo disciplinovani, na šta su naši stručnjaci rekli da to ne bismo mogli tako da kažemo. Kon kaže da su se svi složili da je izolacija jako bitna, jer je najbitnije da se ne prenosi zaraza.

Tepavčević se nadovezala i navela da se u ovom momentu ne treba vezati ni za kakav datum, i ni za kakav broj. Kon je dodao da se vidi ozbiljna posvećenost kineskih stručnjaka da našima prenesu svoje znanje.

- Pitaju, hoće da znaju, da bi dali neka svoja viđenja, a mi ih pomno slušamo i pratimo - rekao je Kon.

Odgovarajući na pitanja o stanju u Valjevu, Tepavčević je rekla da ovaj virus može da se pojavi bilo gde i da se svuda primenjuju iste mere.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sve osobe kojima je potvrđeno prisustvo ne rade. Zdravstveni radnici su nam jako bitni, oni su naš stub odbrane i oni spašavaju živote - istakla je Tepavčević.

Kon je, odgovarajući na pitanja novinara o pričešću istom kašikom u vreme epidemije, rekao da je pričešće jako značajno i dodao da mu je teško da govori o tome. Kako kaže, ruska crkva je uvela potapanje kašike u alkohol.

- Očekujemo od SPC da vrlo jasno da upuststvo svom sveštenstvu i svojim vernicima - kazao je Kon.

Govoreći o nošenju maske, Kon je rekao da je stav kineskih kolega da se nose maske.

#Vlada Srbije

#koronavirus

'