AKTUELNO

Dejan Matković konzul Srbije u Šangaju kaže za Novo jutro da je situacija u ovom gradu, zbog svetske pandemije koronavirusom, sada zadovoljavajuća.

-Šangaj je jedan od najbezbednijih gradova u Kini. Potvrđeno je 522 slučaja od toga je 318 iz Šangaja, dok su ostali došli od spolja. Aerodrom je kritično mesto, ukoliko se uzme u obzir da je reč o internacionalnom aerodromu. Od 28. marta nema evidentiranih novozaraženih COVID-19 i građani se strogo pridržavaju uvedenih mera – rekao je Matković i dodao da u tom gradu i dalje vlada strah od povratka koronavirusa.

Kaže da je na početku pandemije, grad bio bukvalno pust.

Foto: TV Pink Printscreen

-Kiznezi se vode logikom, da ukoliko izađu napolje, zaraziće se. Dakle, ukoliko je procenat od mogućnosti zaraze u kući nula, oni se odlučuju za tu opciju. Oni ne žele da dovode u opasnost sebe i svoje najmilije – rekao je on.

Matković dodaje da od 25 miliona stanovnika, u ovom gradu, ima svega tri smrtna slučaja.

-Od troje preminulih, jedna je starija osoba. Škole i dalje ne rade, kao ni univerziteti i vrtići. Tržni centri i restorani rade, život se sve više normalizuje. Maske su obavezne kao i provera temperature – rekao je ambasador.

Naglasio je da se u Kini prati situacija u svetu, i dodaje da je veliku pažnju privukao govor sprskog predsenika Aleksandra Vučića.

-To je bila inicijalna kapsula da se se državne institucije i kompanije javljaju da nude pomoć Srbiji – dodao je i rekao da je srpski konzulat zatrpan porukama podrške.

#koronavirus

<
'