AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa generalnim sekretarom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Peterom Launski-Tifentalom, ambasadorom Republike Austrije u Beogradu Nj. E. Nikolausom Luterotijem i počasnim konzulom Republike Austrije u Novom Sadu Zoranom Tadićem.

Povod sastanka bio je otvaranje počasnog Konzulata te države u Novom Sadu, na adresi Partizanska ulica br. 27 kojem je pored gradonačelnika i austrijske delegacije prisustvovao i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović.

Na sastanku u Gradskoj kući sagovornici su konstatovali da od jeseni 2019. godine u Beču, odlično funkcioniše „Udruženje Srba u Austriji“ i da taj vid povezivanja mnogo znači za srpsku zajednicu koja tamo broji više od 120 000 ljudi.

Oni su naglasili da je podjednako važno da se otvaraju predstavništva Austrije i u Srbiji, radi bolje povezanosti i komunikacije stanovništva i privrede dve zemlje. Osim pomoći žiteljima Austrije koji su na radu ili proputovanju u severnom delu Srbije, uloga Konzulata biće i oživljavanje ekonomskih, kulturnih i drugih veza između Vojvodine i Austrije.

Građanima su vrata Konzulata Republike Austrije u Novom Sadu zvanično otvorena od danas, a njegova nadležnost se odnosi na oblast Autonomne Pokrajine Vojvodine, dok je cilj doprinos razvoju bilateralne saradnje dve zemlje.

Tim povodom prisutnima se, između ostalih, obratio i gradonačelnik Vučević.

- Novi Sad otvaranjem ovog konzulata dobija još jednu čvrstu kariku u procesu saradnje Austrije i naše države. Današnji datum, 24. mart, nije lak datum za nas, posmatrano u istorijskom kontekstu, ali mi moramo da gledamo u budućnost i da kreiramo još bolju saradnju, i to osnaživanjem odnosa, ekonomije, privlačenjem investicija, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za mlade naraštaje, da ostanu u Srbiji. Zato ovo nije samo protokolarni događaj, već ima jedan suštinski i dublji značaj za unapređenje odnosa dve zemlje, kao i za naš grad. Dolazak generalnog sekretara Petera Launski-Tifentala u Novi Sad, velika je čast, jer kako smo na sastanku konstatovali, ovo mu je prva, strateški odabrana, poseta van Austrije u poslednjih 13 meseci, za vreme trajanja pandemije. Sa ambasadorom Luterotijem negujemo višegodišnju dobru saradnju, a tu bih posebno istakao onu vezanu za nastupe Austrije na Poljoprivrednom sajmu, podršku ambasade za našu titulu Evropske prestonice kulture, zatim, podsticanje lokalne privrede u pogledu dovođenja investicija, otvaranja fabrika i obezbeđivanja novih radnih mesta za Novosađane. U tom smislu, spomenuo bih novoizgrađeni objekat „CTPark Novi Sad“, čiji je zakupac kompanija „BMTS-technology“, vodeći proizvođač turbo-punjača u svetu, kao i austrijskog koncesionara za izgradnju i upravljanje javnim garažama „Best in Parking – Holding AG“ iz Beča. Čestitam počasnom konzulu Zoranu Tadiću i siguran sam da će na najbolji način reprezentovati državu i biti čvrta, nesalomiva karika saradnje dve države - izjavio je Vučević.

#Miloš Vučević