AKTUELNO

Novi soj više napada decu, veći je broj mlađih pacijenata, ali i dalje su sa blažom kliničkom slikom, kaže pedijatar.

Pedijatar i alergolog Saša Milićević govorio je danas o britanskom soju korone, o sve većem broju slučajeva oboljevanja dece i kako razlikovati virus korona od alergija čiji period sad nastupa.

- Novi soj više napada decu, veći je broj mlađih pacijenata, ali i dalje su sa blažom kliničkom slikom. Britanski soj na decu deluje kao raniji sojevi na odrasle. Deca imaju dijareju, početak upale pluća. Ako primete temperaturu, kašalj, glavobolju, slabiji apetit, a pritom znaju da je dete bilo negde na rođendanu ili je neko u porodici već zaražen, dakle ako je imalo rizičan kontakt, to su simptomi na koje treba obratiti pažnju – kaže dr Milićević.

S obzirom na to da počinju alergije, one mogu uneti dodatnu zabunu, kaže doktor.

- Ima pacijenata koji ne gube ni miris ni ukus, nemaju temperaturu, dakle ljudi i ne znaju da su bolesni, ali žele da putuju ili su imali neki rizičan kontakt pa dođu kod nas da se testiraju i tako otkriju da su pozitivni. Stiže period alergija, najlakši način za razlikovanje korone od alergije je taj što osobe koje već znaju da su osetljive na nešto, poznaju i simptome, posebno ako su i prošle godine imale iste. Dakle, to je alergija - objasnio je doktor Milićević.

#dr Saša Milićević