AKTUELNO

Stabilizacija vremena stiže vrlo brzo.

Meteorolog Đorđe Đurić naveo je da nas danas sa severa očekuje brz prodor hladnog fronta, uz prolazne padavine i veoma jak severozapadni vetar. Kako kaže, nakon svežijeg početka, tokom sledeće sedmice nas očekuje pravo letnje vreme, sa temperaturama višim od 30 stepeni.

- U nedelju će tokom zore u Vojvodini uslediti prodor hladnog fronta sa severozapada i tokom prepodneva on će preći i preko ostalih predela Srbije. Na svom putu doneće prolazno naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i veoma jak severozapadni vetar. Već u toku pre podneva u Vojvodini, a posle podne i u ostalim predelima Srbije očekuje se delimično razvedravanje, ali će i dalje duvati veoma jak severozapadni vetar. Vetar će u nedelju po i posle prodora hladnog fronta ponegde imati i olujne udare. Nakon jutarnjih 12 do 18°C, tokom dana će se osetiti prodor svežije vazdušne mase sa severozapada preko Panonske nizije, pa će maksimalna temperatura biti od 20 do 25°C - rekao je Đurić.

Kako kaže, u ponedeljak u većem delu Srbije promenljivo oblačno, uz umeren do jak severozapadni vetar, a sredinom dana i posle podne uz jači razvoj oblačnosti očekuje se kratkotrajna i lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom, naročito na istoku i jugoistoku Srbije, u Pomoravlju, na jugu Banata i na planinama. Napominje da će u ponedeljak biti još svežije, a osećaj svežine povećavaće i jak severozapadni vetar, pa će maksimalna temperatura biti od 18 do 24°C.

- Još u utorak će duvati pojačan severozapadni vetar, naročito u Pomoravlju i na istoku Srbije. U utorak se očekuje i postepena, ali ne i potpuna stabilizacija vremena. U prizemlju će sve više jačati uticaj anticiklona sa zapada Evrope i Atlantika, dok će sa istoka i jugoistoka uticati visinski ciklon. Biće i toplije.

Usled takve sinoptičke situacije, od srede se očekuje sunčano i toplo vreme, uz advekciju toplije vazdušne mase sa jugozapada, pa će maksimalne temperature u drugoj polovini sledeće sedmice biti oko i nešto preko 30°C. Na istoku i jugoistoku Srbije i u brdsko-planinskim predelima sredinom dana i posle podne jači razvoj oblačnosti i kratkotrajna pojava pljuksova sa grmljavinom, a petak i sledeći vikend mogao bi doneti lokalne nestabilnosti u vidu poslepodnevnih pljuskova sa grmljavinom i ostalim predelima Srbije, ali se zadržava toplo vreme - istakao je meteorolog.

#meteorolog

#Đorđe Đurić