AKTUELNO

Istražni organi bili su juče u "Petnici" i započet je proces davanja izjava, rekao je direktor Istraživačke stanice Nikola Božić povodom optužbi pet devojaka da su u toj ustanovi doživele seksualno i fizičko nasilje. Najavio je uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kako i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika.

Savetnik međunarodne policije IPA u Srbiji Saša Borojević ističe da o celom slučaju nema mnogo informacija, a da je prva i osnovna stvar praksa. Kako dodaje, jedini motiv jeste da se vidi šta može da se dogodi, a kada je u pitanju "Petnica" pandemiju pedofilije možemo da nađemo na svakom koraku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo situaciju sa ženom na Adi, pa dete od pet godina, ne znamo na koju stranu možemo da se okrenemo, sve je više pomenutih slučajeva. Ako uzmemo slučaj sa modnim dizajnerom, Srđanom Šveljom, on je dobio dve godine za iste stvari, a isti je slučaj. Ovde se neke stvari mešaju, i potrebno je rasvetliti ga do kraja - objasnio je Borojević.

Borojević podvlači da je bitno što se javno mnjenje probudilo, i to je važan korak za Srbiju.

- Javno mnjenje kaže: "Šta su devojke čekale?", a ja ću sada da im se obratim. To je isti sistem kao što NATO zemlje kažu da je Srbija tražila da je bombarduju - komentarisao je Borojević.

Savetnik za bezbednost DBA Stevan Đokić sa druge strane, apeluje da svi ljudi koji su znali, a ćutali, treba da budu okrivljeni za saradnike.

- Nemoguće je da neko ćuti, a sve to se dešava godinama. Oni su to gurali pod tepih i prikrivali. Mislim i da Božić treba da odgovara za to. Svakako, slučaj treba da se ispita do kraja, ali ovo što se vidi iz medija, jeste sramno saopštenje. Ruganje žrtvama i svima nama - komentarisao je Božić.

Foto: TV Pink Printscreen

Đokić dodaje da je porodica stub države, a da nam se sa zapada nameće da to nije tako. Kako dodaje, edukacijom dece, treba usaditi detetu da je komunikacija sa roditeljima, nastavnim kadrom od velikog značaja, jer deca dosta vremena provode u školi.

- Potrebno je da nastavni kadar ima mogućnost da vaspitava decu - podvukao je Božić.

Psihiterapeut Milena Milanović dodaje da je "Petnica" važila za naučni centar na glasu, gde je, kako dodaje rukovodstvo trebalo da bude vodeće, ali kako ističe, nedostaje ozbiljnost i odgovornost sa samog vrha.

Foto: TV Pink Printscreen

- Deca koja nisu punoletna, ne mogu da snose odgovornost, već roditelji. I kada neko kaže da je odgovornost na devojčicama to nije na njima, jer su to mlada bića koja uče od nas - rekla je Milanović.

Milanović dodaje da je izvesna osoba važila za nekog sa autoritetom, koju je neko koristio za manipulativno sredstvo za ispunjenje svojih seksualnih fantazija.

- Onaj ko je stariji ima vrstu moći, tako da je time stvorio strah, te devojčice su osećale strah - nastavila je Milanović.

Kako ističe, važno je da je "Pandorina kutija" otvorena, jer će roditelji razgovarati sa svojom decom o ovakvim stvarima, kako bi ih pripremili.

U preventivi smo najmoćniji - zaključila je Milanović.