AKTUELNO

Dr Ana Ranković, specijalista radiologije, zaposlena u Službi za radiološku dijagnostiku Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevaci predsednik srpskog Udruženja za ultrazvuk u medicini. Ana je bila jedan od najboljih studenata medicine sa prosekom 9,20 u Kragujevcu, za Pink.rs govori o značaju multislajsnog skenera najnovije generacije koji je obezbedila Vlada Republike Srbije i ministarstvo zdravlja na čelu sa ministrom Zlatibor Lončaro za Univerzitetski-klinički centar Kragujevac.

"Nedavno je u Službi za radiološku dijagnostiku postavljen novi multislajsni skener koji ima brojne mogućnosti, posebno u ranom otkrivanju bolesti. Na novom sekeneru, se osim standarnih pregleda kao što su skener glave, vrata, grudnog koša, abdomena itd, rade i specijalni pregledi uključujući perfuziju mozga (za rano otkrivanje infarkta), koronarografija, angiografski pregledi svih regija, otkrivanje promena u jetri koje su minimalne i mnogi drugi. Skener ima i mogućnost automatskog određivanja RECIST 1.1. koji je od velikog značaja za onkološke pacijente. Na ovaj način se prati efekat terapije kao i da li je došlo do pogoršanja bolesti", rekla je dr Ranković, i dodaje:

Još jedna od prednosti novog skenera je mogućnost pregleda pluća smanjenim dozama („low dose“) što je od najvećeg značaja za pacijente obolele od COVID-a gde je nekada potrebno uraditi i nekoliko puta skener kako bi se pratio efekat terapije ili pogoršanje bolesti.

"Softver na radnim stanicama, koje su implementirane a na kojima se vrši dalja obrada skenerskih slika, omogućava nam i da uporedimo prethodne CT preglede koji su urađeni na drugim aparatima ili pre nekoliko godina i na taj način moguće je videti da li postoje odstupanja koja zahtevaju lečenje", rekla je dr Ranković.

Foto: Foto privatna arhiva by D.N.

Dodaje da očekuju u toku sledeće godine još jedan skener i nadamo se da će softverske mogućnosti biti još bolje kako bi pacijenti mogli da dobiju adekvatnu dijagnostiku a samim tim i odgovarajuću terapiju, kao i da je najvažnije da se liste čekanja na CT pregled svedu na par dana!

"U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac pušteni su u rad multislajsni skener na Klinici za radiologiju i najsavremenije opremljena angio-sala interventne medicine Klinike za radiologiju. Za opremanje dve važne pozicije u zdravstvenom sistemu regionalnog centra, Ministarstvo zdravlja je obezbedilo oko 150 miliona dinara i to 82 miliona za opremanje kabineta za skener i 67 miliona dinara za angio-salu", kaže dr Ranković.

Dejan Nestorović aktivista i borac za ljudska prava i direktor NVO ,,Sigurna pozicija’’, za Pink.rs kaže da je od izuzetnog značaja za čitavu Šumadiju i centralnu Srbiju i ceo Raški okrug što je Univerzitetski-klinički centar dobio multislajsni skener najnovije generacije. To je jako značajna vest za sve pacijente i građane i da su ministarstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar pokazali kako se u ovim teškim trenucima za čitav svet u sred infekcije koronavirusom ulaže u zdravstvo.

Radiolog, dr Ana Ranković, naša mlada naučnica, izuzetan je primer kako se voli Srbija i kako se znanje ulaže u svoju zemlju i narod. Ulaganjem u zdravstvo i najsavremeniju medicinsku opremu, država Srbija daje veliki šansu mladim lekarima i svim zdravstvenim radnicima da ostanu u Srbiji i da je njihova sreća u dostojnoj i modernoj Srbiji, koju svi zajedno gradimo.

Autor:

#Skener

#Zdravlje