AKTUELNO

U vreme godišnjih odomora svi se dodatno opuste, pa je samim tim smanjena i opreznost koju provalnici i lopovi vešto koriste.

Pre nekoliko dana na parkingu ispred Sava Centra primećeni su džeparoši koji su ulazili u turističke autobuse, a putnici su tek kasnije primetili da su ostali bez novca i drugih vrenosti.

Oni se ponašaju kao da su putnici, tako da vi i ne obratite pažnju na njih! Uđu, operišu, ukradu i odu. Slične stvari se dešavaju i kada je pauza, tada ljudi odo do toaleta, zapale cigaretu i ne obraćaju pažnju kad je ko ušao - govori Stevan Đokić, savetnik za bezbednost i istrage.

Foto: TV Pink Printscreen

U MUP-u kažu da kod krivičnih dela koja imaju element džepnih krađa nije bitan iznos i objašnjavaju u kojim slučajevima počinioci podležu sankciji iako je vrednost ukradenog novca manja od 5 hiljada dinara.

Iznos od 5 hiljada dinara je bitan ukoliko izvršilac želi da pribavi sebi malu imovinsku korist. Takva situacija postoji kada u prodavnici on uzme stvar za koju zna da je vrednost ispod 5 hiljada dinara. Ukoliko vam zavuče ruku u džep i u torbu, on ne zna da li će tu naći 5 hiljada dinara ili vrednost ispod 5 hiljada dinara. Njegova namera je da pribavi veću imovinsku korist i u tom slučaju postoji krivično delo krađe iako je manje od 5 hiljada dinara - govori Aleksandar Mitrović, PU Beograd.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada su u pitanju pljačke stanova provalnici često u vrata zaglave sitne predmete, papirić ili drvce kako bi ustanovili da li neko otvara vrata, a dolaze i do telefona kako bi proverili da li će se neko javljati.

Čim se primeti da je stan obijen, preporučuje se da se ne uđe u stan. U prisustvu policije se ulazi i utvrđuje šta je ukradeno, jer samim tim kada tražite sami šta vam je pokradeno, možete da uništite tragove - dodao je Mitrović.

Kako biste izbegli neprilike dobro je obavestiti komšije pre odlaska na odmor, kao i ostaviti ključ osobi od poverenja, koja će obilaziti stan, otvarati poštu, paliti svetla i otvarati prozore kako potencijalni provalnici ne bi mogli da pretpostave da vlasnici nisu tu.