AKTUELNO

Republički hidrometeorološki zavod za sutra je izdao upozorenje na ponovo veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom od oko 36 stepeni.

RHMZ je saopštio i da se u četvrtak očekuje još toplije, ponegde i oko 38 stepeni.

U četvrtak (5. avgusta) posle podne, uveče i tokom noći lokalno se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode: grad, velika količina padavina za kratak vremenski period i kratkotrajno olujni vetar, najavio je RHMZ.

- U četvrtak će se preko centralne Evrope premeštatai ciklon, a u sklopu njega i hladni front. Pod uticajem ovog ciklona u Srbiji će biti promenljivo oblačno i veoma sparno, uz uslove za lokalne pljuskove sa grmljavinom. Ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske nepogode. Duvaće i jak jugozapadni vetar, a sa kojim će do juga i istoka Srbije pristizati veoma topla vazdušna masa, dok će na severu biti nešto prijatnije. Maksimalna temperatura od 28°C na severozapadu do 38°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 32°C - napisao je na svom Fejsbuku meteorolog Đorđe Đurić.

- Pred kraj dana hladni front sa severozapada doneće preko Panonske nizije osveženje, a umeren do jak jugozapadni vetar biće u skretanju na severozapadni i to prvo u Vojvodini, a potom i u ostalim predelima Srbije.U petak će se ciklon i frontalni poremećaj premestiti iz centralne u u istočnu Evropu, pa se do našeg područja u sklopu izraženog severozapadnog strujanja očekuje advekcija još svežije vazdušne mase iz oblasti Alša. Biće pretežno sunčano i veoma ugodno i prijatno vreme, samo još na jugu i istoku ponegde sa padavinama, ali uz razvedravanje do kraja dana - dodao je.

Kako kaže, u prilog veoma ugodnom vremenu ići će i severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 25 do 29°C, u Beogradu do 27°C.

- Za vikend će ponovo pod uticajem grebena sa jugozapada uslediti advekcija veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, pa nas očekuje sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura u subotu biće od 32 do 36°C, u Beogradu do 34°C, a u nedelju u svim predeliam iznad 35°C, ponegde i do 40°C. Početkom sledeće sedmice malo prijatnije, ali i dalje toplo - zaključuje Đurić.