AKTUELNO

Pedijatar dr Saša Milićević ističe da je kovid našao način da se veže za receptore kod dece i da je sve više zaraženih među najmlađima. Ukazao je i da postoje predlozi da se uvede brzi test za đake koji idu na ekskurziju ili rekreativnu nastavu.

- I u osnovnim i u srednjim školama na žalost sve više dece ima koja su zaražena, a pitanje je koliko je njih još u stadijumu inkubacije i nema simptome. Čovek to ne može ni da zna u početk, pitanje je koliko se njih ne testira jer nema simptome - navodi Milićević.

Kako je dodao, obično se testiraju ako recimo mama, tata, baka ili deka dobiju kovid.

Milićević je navodi da su prisutni i strah i panika kod roditelja, posebno pred rekreativnu nastavu, a postoje predlozi da se čak i odlože takve vrste putovanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Bio je i predlog da se deci odradi taj brzi test pre polaska na rekreativnu nastavu, da ne bi došlo do većeg širenja. Očigledno je virus pronašao način da se vezuje i za te dečije receptore.

Osvrnuvši se na predlog da se uvedu kovid propusnice, Milićević se pita u kojoj meri bi to moglo da se primeni u Srbiji, ali ističe da to jeste jedna od mogućih antiepidemijskih mera.

#deca

#testiranje