AKTUELNO

Krvni ugrušci kao komplikacija kovida mogu da dovedu do iznenadne smrti, a sve je više slučajeva da se razboljevaju i najmlađi.

Srđan Babić, vaskularni hirurg sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje kaže da na sreću ne postoji veliki broj dece sa značajnim simptomima infekcije virusom kovida19 pa ne dolazi do značajnih komplikacija kada su u pitanju bolesti srca i krvnih sudova.

"Na početku pandemije smo imali takve oblike korone da se javljaju moždani udari kod mlađih pacijenata koji ne boluju od arteroskleroze, odnosno bolesti zapušenih arterija koja dovodi do moždanog udara. Imao sam i ja pacijente koji ne spada u ciljnu grupu, nego u mlađu populaciju", kaže i dodaje da su se javile i mutacije u krvi, tj. različite bolesti krvi.

Ta mutacija se javlja jer je isprovocirana koronavirusom, navodi doktor.

Foto: promo

"Koliko sam pratio statistiku, to su deca od 14 do 16 godina. Ono što može da se posmatra kao posledica preležane korone jeste da se smanjio broj intervencija u cilju prevencije moždanih udara", rekao je vaskularni hirurg.

Na Istitutu Dedinje napravljeno je istraživanje kod ljudi obolelih od korone u drugoj polovini prošle godine, otkrio je dr Babić.

"Uradili smo im ultrazvuk i napravili smo analizu koji pacijenti su ti koji bi prema rezultatima ultrazvuka mogli da imaju trombozu. To su bili pacijenti gojazni, sa šećernom bolešću ili su bolovali od hipertenzije, a zanimljivo je da većina lekara usmerava pacijente da rade D-dimer, ali ako je povišen više od tri puta, možemo da pretpostavimo da se radi o trombozi", objasnio je dr Babić i zaključio da je trenutno manje pacijenata koji su razvili trombozu nego u periodu pre pojave vakcine kao oblika imunizacije.