AKTUELNO

Problem krađe i razbojništva je krivično delo od koga strahuju mnogi građani Srbije. Zato su rezultati policije na tom polju veoma važni. Šta pokazuju ti rezuiltati MUP-a kada je reč o suzbijanju tih imovinskih delikata u Jutarnjem programu Televizije Pink govorio je Dejan Milenković iz Uprave kriminalističke policije.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Milenković je rekao da su imovinski delikti jedan svojevrstan skrining operativnosti policije, pogotovo u letnjim vremenima, kada građani odlaze na letovanja.

-Tu se policija posebno fokusira i priprema kada dolazi do letnje pauze. Mi tu preduzimamo niz sveobuhvatnih mera zajedno sa svim policijskim upravama. Direkcija policije i ministarstvo pravi planove kojima će predvideti niz aktivnosti od uniformisanog sastava policije do operativnog sastava. Mi u tom delu stvarno beležimo izuzetne rezultate, jer pravimo, analiziramo svaku teritoriju. Vidimo gde su nam tamne tačke gde može da dođe do izvršenaj krivičnog dela, gde su bila kjrivična dela u prethodnom periodu i preduzimamo mere kako ne bi došlo do izvršenja krivičnog dela – rekao je Milenković.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Prema njegovim rečima, izuzetni rezultati govore iz samih parametara u suzbijanju i rasvetljavanju krivičnih dela, kao što su teške krađe, razbojništva i drugi imovinska krivična dela.

-Pogotovo kada kažemo da je procenat rasvetljavanja i smanjenja krivičnih dela kao što su teške krađe i razbojništva udvocifren, dakle -22, -23 procenta govori o uspešnosti policije – navodi Milenković i dodaje:

-Vrlo je bitna bezbednosna kultura građana, vrlo je boitna ta saradnja građana sa policijom koja je toliko povećanja da građani veruju u srpsku policiju.

Milenković je istakao da policija od kada je na njenom čelu Nebojša Stefanović ima visoke ciljeve i da želi da budu broj jedan kada je u pitanju poverenje građana prema policiji.

Milenković dodaje i to da je policija pod akcijom Ares dala izuzetne rezultate, ali i da su zapaženi rezukltati bili i poslednje tri godine.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Pošto je Srbija ruta švercerima droge, kako je istakao Milenković, veliki je udarac zadat tim ljudima koji pokušavaju da prebace narkotike na drugo tržite, gde se cena udvostručuje.

Dejan Milenković iz Uprave kriminalističke policije osvrnuo se da pisanja u dnevnim novinama Kurir protiv ministra policije Nebojše Stefanovića mogu da budu uzrok smanjenja dilera droge i njihovog sklanjanja sa ulice.

-Mi smo ponosni na tim koji je napravio Stefanović i verujemo da on može mnogo više. Standardi su mnogo podignuti i mi moramo da idemo napred. Sada već beležimo dobre rezultate, ali hoćemo da budemo još bolji. Ta energija koja je prisutna u MUP-u, pa i kada je pitanje borba protiv kriminala u našim redovima je na visokom nivou. Usmereni smo na ljude koji su na vezi sa organizovanim kriminalnim grupama, kriminalcima, jer ti ljudi ne zaslužuju da nose uniformu, značku. Prljava značka govori o sramoti i mi ćemo posebnu pažnju posvetiti zajedno sa sektorom Unutrašnje kontrole u tom pravcu. To govori i o rezultatima u poslednje tri godine i koliko je policajaca uhapšeno. Nastavićemo bespoštednu borbu protiv korumpiranih policajaca i svih drugih činovinka i službenika. Tako čistimo društvo – istakao je Milenković.

#Dejan Milenković

#Policija

'