AKTUELNO

Pojedini članovi Kriznog štaba zalažu se za uvođenje kovid propusnica koje bi trajale 24 sata za praznike.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije održana je danas u Palati Srbija, a na članovi je trebalo da se izjasne o predlogu Ministarstva zdravlja da se proširi važenje kovid-propusnica na 24 sata, sve do kraja januara.

Jedna od tema bilo je i organizovanje koncerata i dočeka Nove godine na trgovima širom Srbije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da broj pozitivnih ponovo raste i da je sada na oko 10 odsto. Boji se, kako kaže, da je to samo početak, a nada se da će produženje raspusta značajno da utiče na epidemiološku sliku.

- Broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih lagano raste - rekla je i istakla da se pokazalo da je ispravna odluka bila da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta. Kisić je dodala:

Pre par dana je detektovan i omikron soj za koji se pokazalo da se značajno brže širi.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na sednici, kako kaže, došlo se do zaključka da sve mere koje su na snazi, treba da ostanu na snazi u narednom periodu. Apelovala je na vakcinaciju, a uprkos velikom broju imunizovanih, to nije dovoljno - više od 40 odsto punoletnih nije primilo dozu. Ističe i da kovid propusnice daju rezultate.

- Došli smo do zaključka da mere koje su sada na snazi treba da se nastave. Opšte mere daju efekte, tj. nošenje maski i poštovanje fizičke distance - rekla je dr Kisić Tepavčević i dodala:

- Što se tiče kovid propusnica, one su i te kako dale efekte, iako imamo dosta limitiran broj inspektora na terenu. Oni vredno i marljivo rade, aplikacija će početi sa radom koja će sa većom verovatnoćom moći da vrši obuhvatniji nadzor. Moći će da se otkriju i plagijati koji su postojali kada su u pitanju kovid propusnice jer su nažalost neki građani imali takve vrste sertifikata.

Kako ističe, razmatrana je mogućnost pojačane kontrole.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mi smo svi na jednoj strani, a virus na drugoj strani, sagledana je epidemiološka situacija, trendovi, svaki od pojedinačnih parametara smo razmatrali, mogućnost kontrole pooštravanja mera, ovo je zajednički zaključak, rekla je Kisić Tepavčević na pitanje o uvođenju kovid propusnica na 24 sata.

Zdravstveni aspekti su, kaže Kisić Tepavčević, prioritet na zasedanjima Kriznog štaba. Ona je najavila novi sastanak kriznog štaba odmah posle Nove godine.

#Srbija

#koronavirus