AKTUELNO

Pre tačno tri meseca u Srbiji je otpočela besplatna vakcinacija protiv humanih papiloma virusa, koji mogu biti izazivači malignih bolesti, a do sada je u Srbiji oko 10.000 dece i mladih primilo vakcinu.

Pre tačno tri meseca u Srbiji je otpočela besplatna vakcinacija protiv humanih papiloma virusa, koji mogu biti izazivači malignih bolesti. Prve zalihe vakcina u domovima zdravlja brzo su potrošene. Veliko interesovanje za imunizaciju usporio je školski raspust. Do sada je u Srbiji oko 10.000 dece i mladih primilo vakcinu.

Foto: Pixabay.com

Doktorka Ana Milenković, načelnica Pedijatrije Doma zdravlja "Savski venac", kaže za Javni servis da je u toj ustanovi vakcinacija počela 13. juna.

- U početku je interesovanje bilo ogromno, tada smo imali i po dvadesetoro dece dnevno. Tokom leta je malo palo interesovanje, jer su deca bila odsutna, ali sada sa povratkom u kolektiv, u škole primećujemo da se češće javljaju – otprilike troje, četvoro dnevno vakcinišemo što prvom, što drugom dozom - dodaje Milenkovićeva.

Ističe da je ova vakcina u našoj zemlji odobrena za decu uzrasta od 9 do 19 godina o trošku države.

- Savet je da vakcinišemo decu uzrasta 12 do 14 godina. To je plan da sistematski u sedmom razredu kada obavljamo vakcinišemo decu, naravno uz saglasnost roditelja- navodi doktorka.

Ukazuje da je preporuka da se vakcinišu i dečaci i devojčice.

- Ogroman je broj obolelih, pa i preminulih od malignih bolesti, naročito grlića materice. Vakcina je takva da može da spreči sve premaligne i maligne lezije koje obuhvataju ženske polne organe, pa i kod dečaka kondilome, genitalne bradavice i neke od kracinoma - navodi doktorka.

Foto: Pixabay.com

Naglašava da se vakcina pokazala bezbednom.

- Ono što je novo je da su nam odobrili da čak i deca sa navršenih 19 godina mogu besplatno da završe vakcinaciju. Znači, ko je započeo pre navršenih 19 godina može sve tri doze da primi - naglašava Milenkovićeva.

Objasnila je da HPV virus izaziva pored maligniteta ženskih polnih organa i karcinom anusa, jezika, faringsa.