AKTUELNO

Sneg je počeo da pada u Srbiji, kako je i najavljeno, a kakao kaže meteorolog Đorđe Đurić, do kraja januara vreme će biti u skladu sa kalendarom, dok će početak februara doneti suvo i toplije vreme.

Prema njegovim rečima, prvi dani februara doneće vrlo visok vazdušni pritisak, pa će biti stabilno i suvo.

- Do kraja januara očekuje nas vreme u skladu sa kalendarom. Iako nas očekuju sneg i prosečne temperature za ovo doba godine, to i dalje neće biti ona prava zima, osim u planinskim predelima. Početak februara doneće otopljnje, pa će prva dekada februara proteći u znaku stabilnog i toplijeg vremena. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za početak februara od 1 do 5°C, one će tokom tih dana biti nešto iznad proseka - kaže Đurić.

Srbija će tokom petka i vikenda, da podsetimo, biti pod uticajem visinskog ciklona sa centrom iznad iznad našeg područja i Srbije, dok će se u prizemlju nad jugom nalaziti ciklon i on će se svojim centrom kretati sa Jonskog mora preko Grčke ka Egejskom, potom i ka Crnom moru.

- Ovakva sinoptička situacija usloviće da nad našim područjem kruži vlažna vazdušna masa, a sa severozapada i iz oblasti Alpa očekuje se dalji priliv hladne vazdušne mase. U celoj Srbiji biće oblačno sa snegom, na istoku Srbije sa susnežicom. Duvaće severozapadni vetar. Jutarnja temperatura u većini predela biće oko 0, a maksimalna dnevna od 0 na zapadu do 4 na istoku Srbije, u Beogradu do 2 stepena.

- Najobilnijeg snega biće tokom petka i subote i tada bi palo od 10 do 30 mm padavina po kvadratnom metru i to u obliku snega, samo u nižim predelima na istoku u obliku kiše. U brdsko-planinskim predelima očekuje se povećanje postojećeg snežnog pokrivača i to za 10 do 20 ak cm, dok će se manji snežni pokrivač formirati i u većini nižih predela, pa i na području Beograda. Ponegde se u nižim predelima očekuje formiranje snežnog pokrivača od 5 do 20 centimetara - navodi Đurić.

U nedelju se, prema njegovim rečima, očekuje porast vazdušnog pritiska, slabljenje ciklonske aktivnosti, porast vazdušnog pritiska i slabljenje snega, potom i prestanak.

- Temperatura bez bitnije promene. U ponedeljak se očekuje kratkotrajna stabilizacija, pa se očekuje promenljivo oblačno i malo toplije sa sunčanim intervalima, uz jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 3 do 7°C, u Beogradu do 5°C. U toku noći u severnim, a u utorak i u ostalim predelima Srbije očekuje se naoblačenje sa susnežicom i snegom, uz skretanje vetra na jak severozapadni i uz prodor hladnije vazdušne mase sa severa. Ovo prolazno pogoršanje vremena biće posledica snažnog ciklona sa istoka i severoistoka Evrope i premeštanja perifernog dela hladnog fronta u sklopu ovog ciklona. Maksimalna temperatura u utorak biće od 2 do 5°C, u Beogradu do 3-4°C. Glavnina vrlo hladne vazdušne mase u sklopu ovog ciklona proći će istočnije od Srbije na svom putu ka jugu - objašnjava Đurić.

#Vreme

#Đorđe Đurić