AKTUELNO

U toku noći očekuje se destabilizacija atmosfere, a sutra će biti svežije uz pljuskove nad južnim i središnjim predelima. Meteorolog Marko Čubrilo najavluje posle podne i u toku noći ka ponedeljku nad severozapadnim, središnim, a kasnije i severnim predelima nestabilno vreme uz grmljavinske pljuskove, koji lokalno mogu biti i vrlo jaki.

Sutra pre podne na severu, a posle podne nad središnjim i jugoistočnim predalima oblačno uz kišu i pljuskove, dok će na severu posle podne biti suvo. Vetar severozapadni, tokom dana u slabljenju, a dnevni maksium od +14 do +19 stepeni Celzijusa, samo na jugu oko +25 stepeni Celzijusa, navodi se.

U utorak malo do umereno oblačno i uglavnom suvo uz ređu pojavu pljuska, dok se u sredu posle podne očekuje razvijanje sekundarnog ciklona nad prostorom Italije. Pod uticajem tog ciklona u sredu uveče na juozapadu regiona jače naoblačenje uz kišu i pljuskove. U utorak i sredu temperature oko ili malo ispod proseka, uglavnom od +14 do +22 stepena Celzijusa.

- U četvrtak bi se pogoršanje iz jugozapadnih predela trebalo prebaciti i nad ostali deo regiona te bi povremeno bilo kiše i pljuskova sa grmljavinom, dok bi usledilo i zahlađenje uz maksimume od +14 do +19 stepeni Celzijusa - najavljuje Čubrilo.

U petak i za naredni vikend relativno sveže uz čestu pojavu kiše i pljuskova, koji lokalno mogu biti i obilniji. Maksimumi ispod proseka za tej deo godine i trebaki bi se kretati od +11 do +17 stepeni Celzijusa.

- Sredinom nedelje u košavskom području će duvati jak, na udare i olujan jugoistočni vetar koji će zatim uz slabljenje okrenuti na severozapadni smer. Količina padavina još dosta varira, izvesno je da bi delovi regiona u zaleđu Jadrana trebali dobiti najviše kiše, lokalno i oko 200mm taloga. U unutrašnjosti najviše kiše bi trebalo biti prema zapadu regioan, često preko 70mm taloga, a najmanje nad severoistokom, verovatno do oko 15mm taloga. Kako će većinu padavina doneti ciklon od srede do naredne subote tek za 2-3 dana ćemo imati precizniju procenu akumulirane količine kiše - precizira meteorolog.

Sumirano, od sutra ulazmo u duži period nestabilnog vremena uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, dok će temperature biti ispod proseka, posebno od 11. do 21. maja, zaključuje Čubrilo.

Autor: