AKTUELNO

Pred nama vikend u skladu sa kalendarom.

Nakon jučerašnjeg prolećnog dana i temperatura od 22°C, Srbiju je danas zahvatilo pravo zimsko zahlađenje sa snegom. Već u toku jutra hladni front stigao je do Bačke i doneo zahlađenje, uz prelazak kiše u sneg, a temperatura je opala na 0°C. Istovremeno, ispred hladnog fronta bilo je toplije, naročito na jugu i istoku zemlje.

I dok je oko podneva u Vojvodini vejao sneg, uz temperature oko 0°C, na jugu i jugoistoku Srbije preovladavalo je pravo prolećno vreme, uz temperature do 19-20°C. Čak je i Kopaonik sa 5°C bio topliji od Beograda u tom trenutku sa 2°C.

U toku poslepodneva hladni front je nastavio put prema jugu i jugoistoku, uz drastičan pad temperature vazduha i uz jak severozapadni vetar, a temperature su u kratkom intervalu bile u padu i za 10 ak stepeni.

Ove večeri umeren sneg pada u severnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije i na području Beograda, uz jak severozapadni vetar i temperature oko 0°C. U ostalim predelima padavine su u obliku kiše i nešto je toplije, iako su i u tim predelima temperature opale na 2-5°C.

Foto: Tanjug/NENAD MIHAJLOVIĆ

I dalje je veoma toplo na krajnjem jugu Srbije, pa tako na Kosovu i Metohiji temperature dostižu i 15°C, ali će hladni front i ovim predelima tokom večeri doneti jače zahlađenje sa kišom, koja će brzo preći u sneg.

Tokom večeri sneg će vejati u severnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije, uz premeštanje oblačnosti sa snegom dalje ka istoku. Kasnije tokom večeri snežne padavine zahvatiće i jug zemlje.

U toku noći u svim predelima Srbije biće oblačno sa snegom, uz temperature oko 0°C, dok se u Vojvodini očekuje prestanak padavina, a prestanak padavina do jutra se očekuje u svim predelima severne Srbije i u Beogradu.

Inače, tokom večeri i noći u većem delu Srbije očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 1 do 10 cm, u subotu u južnim i centralnim predelima Srbije 5 do 15 cm, na planinama i više od 20 centimetara. Kada je reč o Beogradu, manji snežni pokrtivač mogao bi se formirati u nižim delovima grada, a u višim delovima grada oko 5 cm, ka Avali i Kosmaju iznad 10 cm, lokalno i više.

Foto: Pexels

Inače, u predelima sa snegom očekuje se i jak severozapadni vetar, pa se očekuju vejavica i mećava, ali dobra vest je da će vetar u subotu slabiti.

U subotu će na severu Srbije i u Beogradu biti suvo i hladno, ali i uglavnom pretežno sunčano. U ostalim predelima padaće sneg, uz prestanak prvo u centralnim i zapadnim predelima, a do večeri i u ostalim predelima Srbije.

Jutarnja temperatura biće od -4 do 0°C, maksimalna dnevna od 0 do 4°C, u Beogradu do 2°C.

U nedelju u Srbiji ujutro umeren i jak mraz. Minimalna temperatura biće od -10 do -4°C, lokalno i niže, na višim planinama i do -15°C. Tokom dana prohladno, maksimalna temperatura biće od 1 do 5°C, u Beogradu do 3°C.

Sledeće sedmice osetno toplije, maksimalna temperatura biće iznad 10°C, lokalno i do 15°C.

Autor: