AKTUELNO

Hitno posetite lekara.

Štitna žlezda je najveća endokrina žlezda u našem organizmu. Ona predstavlja problem mnogim ženama, tačnije 12 miliona žena na svetu ima ubrzan ili usporen rad štitne žlezde. Nalazi se na prednjoj strani vrata i u obliku je leptira.

Hormoni štitaste žlezde utiču na rast i sazrevanje, povećavaju sintezu proteina, ubrzavaju razgradnju masti, imaju ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema. Organizmu ne prija ni smanjen ni uvećan rad žlezde. U nastavku vam predočavamo simptome poremećenog rada štitnjače, kako biste prepoznali i otišli endokrinologu na pregled.

Konstantno ste loše volje

Kada štitna žlezda ne radi pravilno, to uzrokuje česte promene raspoloženja. Remeti se lučenje serotonina, hormona sreće. Može doći i do pojave agresije.

Zatvor

Poremećen rad štitne žlezde takođe utiče i na usporavanje probave, što dovodi do zatvora i težeg pražnjenja organizma.

Previše spavate

Ukoliko osetite da ste previše ''usporeni'' to može biti zbog štitne žlezde! Dolazi do smanjenja ili potpunog prestanka nekih telesnih funkcija, što vrlo često prouzrokuje pospanost.

Gubitak kose i suva koža

Lučenje premalo hormona štitne žlezde može dovesti do sušenja kože, čak iako napolju nije zima. S obzirom da je koža povezana sa dlakom, ni kosa nije pošteđena.

Nagli dobitak na težini

Hipertireoza (ubrzan rad žlezde) je često glavni uzrok gojenja, čak iako jedete istu količinu hrane kao i uvek. Može se javiti u bilo kom životnom dobu, najčešće između 20-50 godine života, češće kod žena. Najčešći uzrok u 70-80 odsto bolesnika jeste preterana aktivnost cele žlezde, uzrokovana autoimunim procesom, koji se još zove i difuzna toksična struma ili Gravesova ili Basedovljeva bolest. Hipertireoza može nastati i zbog povećanog lučenja TSH usled tumora, odnosno adenoma hipofize (sekundarni hipertireoidizam). S druge strane, hipotireoza je uspored rad koji se manifestuje naglim gojenjem.

Bol u mišićima

Lučenje premalo hormona štitne žlezde uzrokuje bol u mimšićima i tetivama čak iako se ne bavite nekim sportskim aktivnostima.

Aritmija

U slučaju preteranog lučenja hormona, može doći do lupanja srca.

Gubitak koncentracije i vrtoglavica

Ako vam je glava odjednom čudna na dodir i često imate vrtoglavicu, u vašem telu je previše hormona štitne žlezde.

Visok krvni pritisak

Kada žlezda nije dovoljno aktivna, dolazi do povećanja pritiska i nikakvi lekovi za njegovo sniženje ne rešavaju problem.

Bol u grlu i vratu

S obzirom da se štitna žlezda nalazi u ovom delu, nije ni čudo što i ovaj simptom može ukazivati da nešto nije u redu. Ukoliko primetite otok na vratu, odmah posetite lekara.

Č.N.

#Bolest

#Zdravlje

#Štitna žlezda

#Žena

'