AKTUELNO

Sutra ujutro i zvanično počinje proleće. Prvi dan proleća doneće i veliku opasnost od mraza. Jutro će u svim predelima Srbije biti vedro, a nebo bez oblaka usloviće i veće izračivanje vazduha, pa se u mnogim predelima očekuje i mraz. Jutarnja temperatura biće od -3 do 3 stepena, u Beogradu do 2 stepena, a na obodu grada -1 stepen. Osim centra Beograda, mraz se ne očekuje još jedino u Timočkoj i Negotinskoj Krajini.

Tokom dana biće sunčano i prohladno.

Maksimalna temperatura biće od 10 do 15 stepeni, u Beogradu do 13-14 stepeni.

Uslova za slab mraz, naročito pri tlu očekuje se i u četvrtak. Tokom dana biće pretežno sunčano i osetno toplije, uz temperature od 14 do 18 stepeni, u Beogradu do 16 stepeni. U toku noći na severu Srbije naoblačenje sa kišom.

Slične temperature, ali uz znatno toplije jutro očekuje se u petak, ali će tokom dana prolazno naoblačenje doneti kišu i pljuskove.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Prvi dan vikenda doneće sunčano i veoma toplo vreme. Maksimalna temperatura biće od 18 do 22 stepena, u Beogradu oko 20 stepeni.

Već u toku noći na severu Srbije očekuje se promena vremena.

Drugi dan vikenda doneće Srbiji burnu promenu vremena. Ujutro i pre podne u severnim i zapadnim, a posle podne i uveče i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Pljuskovi sa grmljavinom posle podne biće naročito izraženi na jugu i jugoistoku Srbije gde će veći deo dana biti i dalje vrlo toplo, uz temperature do 20 stepeni, dok se na severu i na zapadu zbog prodora hladnog fronta očekuje osetno hladnije vreme, uz temperature od 10 do 12 stepeni.

Foto: Pink.rs

Inače, ovu jaku promenu vremena doneće snažan ciklon sa severnog Jadrana, koji će Srbiji za vikend doneti i nagli pad vazdušnog pritiska i pojačan jugozapadni vetar.

Kako će centar ciklona u nedelju uvele odmaknuti severoistočno od Srbije, južna strujanja zameniće veoma izražena severna, uz prodor hladnog fronta i jače zahlađenje vremena.

Početkom sledeće sedmice u svim predelima biće oblačno i osetno hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, a padavine se očekuju uglavnom tokom ponedeljka, da bi u utorak usledio prestanak.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Maksimalna temperatura u ponedeljak i utorak biće od 7 do 13 stepeni, u Beogradu do 10 stepeni.

Od srede će uslediti stabilizacija vremena, tada ponegde i uz pojavu slabog mraza, da bi prema kraju meseca otoplilo, pa bi uz promenljivo oblačno vreme bilo i umereno toplo, a maksimalna temperatura kretala bi se od 15 do 20 stepeni.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Dakle, sam početak proleća doneće nam veoma promenljivo vreme, manje-više u skladu sa kalendarom. Do kraja sedmice temperature bi bile malo iznad proseka, za vikend i za pet stepeni iznad proseka, da bi oko 25. marta usledilo prolazno zahlađenje i pad tempertura na vrednosti ispod proseka. Sam kraj marta doneo bi temperature oko i malo iznad prosečnih vrednosti za kraj meseca.

S obzirom na to da se u sredu i u četvrtak u većem delu Srbije očekuje pojava mraza, naričito pri tlu, ali i na dva metra iznad tla, preporučuje se oprez i da se primene adekvatne mere zaštite kada su poljoprivredne i ratarske kulture u pitanju.