AKTUELNO

Na Golubačkoj tvrđavi do sada je završeno 90 odsto radova, a potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da će iduće turističke sezone za turiste biti dostupna komletna tvrđava.

- Naredne godine mi očekujemo između 100.000 i 150.000 turista kada svi ovi objekti budu i završeni. Danas je završneo oko 90 odsto radova, očekujemo da do 5. decembra budu završeni radovi na unutrašnjem uređenju glavne palate, koja je centralno mesto za čitavu tvrđavu - rekao je Ljajić novinara nakon obilaska radova na Golubačkoj tvrđavi.

U martu će, kaže, biti izgrađeni i pristupi do svih kula, odnosno metalna stepeništa.

- Za narednu turističku sezonu imaćemo kompletnu Golubačku tvrđavu koja je dostupna turistama. Sigiran sam da ćemo imati čime da se ponosimo, imaćemo jednu novu turističku destinaciju na mapi Srbije - naglasio je Ljajić.

Naveo je da se mnogo kasnilo u realizaciji ovog projekta pre svega zbog arheoloških radova i novih nalazišta.

- Kada ovo sada videte zaista je vredelo čekati i ovo je jedna od najlepših tvrđava na Dunavu imajući u vidu da se nalazi i na ulazu u Djerdapsku klisuru čitavoj ovoj atrakciji daje posebnu važnost - rekao je ministar.

Siguran je da u perspektivi Golubačka tvđava može da bude jedna od važnijih turističkih destinacija u čitavoj zemlji.

- Mi smo samo ove godine, dok tvrđava nije bila dostupna za posetioce, imali oko 80.000 gostiju, od toga polovina su gosti iz Rumunije, polovina domaći turisti. Imali smo 44 pristajanja kruzera u Golupcu za 3.500 turista uglavnom iz SAD, Australije i Velike Britanije - naveo je Ljajić.

#Rasim Ljajić

'